Aalter-Brug

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Aalter-Brug
Woonkern in België Vlag van België
Aalter-Brug (België (hoofdbetekenis))
Aalter-Brug
Situering
Gewest Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen
Provincie Vlag Oost-Vlaanderen Oost-Vlaanderen
Gemeente Vlag Aalter Aalter
Coördinaten 51° 7′ NB, 3° 26′ OL
Detailkaart
Aalter-Brug (Oost-Vlaanderen)
Aalter-Brug
Locatie in Oost-Vlaanderen
Portaal  Portaalicoon   België

Aalter-Brug is een woonkern in de Belgische gemeente Aalter, gelegen in het noorden van de gemeente. Het wordt doorsneden door het kanaal Gent-Brugge, rijksweg Aalter-Maldegem en ongeveer een halve eeuw lang door de tramlijn van Eeklo (1900) naar Tielt (1887).

Ontstaan[bewerken]

De kerk van Aalter-Brug.

Dit gehucht van Aalter is ontstaan als halfweghalte op het vaartraject tussen Gent en Brugge. Zo was er reeds in 1624 een marktschip tussen Aalter en Gent. Geleidelijk aan kwam er herbergen en afspanningen, gevolgd door algemene bewoning. In 1775 werd de eerste brug over het kanaal gelegd, de basis voor de naam van de woonkern. In 1938 kreeg Aalter-Brug een eigen kerk en werd in 1950 de zelfstandige Sint-Godelieveparochie.

N44[bewerken]

Voor de aanleg in 1959 van de drukke N44 liep het doorgaand verkeer, komende van Eeklo en Ursel, door het dorp langs de Sint-Godelievestraat (voorheen Weststraat). Met een klein bruggetje (afgebroken in 1977) over het kanaal en verder via de Brugstraat naar Aalter. In 1983 is de weg Aalter-Maldegem breder geworden van 2 naar 4 rijvakken en kwam er een tweede grote brug. Aan het kanaal Gent-Brugge was er al heel vroeg economische bedrijvigheid, het lag mee aan de basis van de nu bestaande bedrijvenzone(s).

Historisch[bewerken]

In Aalter-Brug zijn vondsten gedaan uit de prehistorie, onder andere een cultusplaats uit de ijzertijd, en sporen van middeleeuwse bewoning. In Aalter-Brug bevond zich het zogenaamde Woestijnegoed, verblijfplaats van de heren van de Woestijne die gedurende het Ancien Régime heer waren van Aalter en Knesselare.

De laatste nu nog bestaande bebouwing dateert van 1895, bij de aanleg van de gecontesteerde bedrijvenzone Woestijne zal de boerderij waarschijnlijk geïntegreerd worden.