Abraham Brueghel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
A. Brueghel, Bloemen in een bronzen vaas (1670)

Abraham Brueghel (gedoopt Antwerpen, 28 november 1631 - Napels, 1690 of 1697) was een Zuid-Nederlands kunstschilder uit de barokperiode. Hij was een telg van de schildersfamilie Brueghel en schilderde vooral stillevens. Hij kreeg ook de bijnaam Rijngraaf.

Levensloop[bewerken]

Abraham Brueghel was de tweede zoon van Jan Brueghel de Jonge. De jonge Brueghel, die zijn opleiding van zijn vader genoot, kreeg al op 15-jarige leeftijd faam als kunstschilder. In het begin volgde hij de stijl van zijn vader maar al vlug ging hij zich toeleggen op stillevens van bloemen en fruit. Zijn werk werd beïnvloed door Daniël Seghers.

In 1649, toen Brueghel 18 jaar oud was, trok hij naar Italië om er op Sicilië te gaan schilderen in opdracht van prins Antonio Ruffo. Gedurende zijn hele leven zou Brueghel nog een aantal maal vertoeven op Sicilië om er in opdracht van de familie te schilderen. Tien jaar later, in 1659, vestigde hij zich in Rome en trouwde er het jaar nadien met een Italiaanse. Brueghel werd lid van de Bentvueghels, een vereniging van voornamelijk Nederlandse en Vlaamse kunstenaars actief in Rome, met de bijnaam (de zogenaamde 'bentnaam') Ryngraef.

Vanaf dan begon zijn beste periode als schilder van stillevens. De menselijke figuren op zijn schilderijen werden geschilderd door bekende Italiaanse schilders zoals Giovan Battista Gaulli, Carlo Maratta en Giaconti Brandi. In 1670 werd hij uitgenodigd om les te geven aan de Academia di San Luca, de Romeinse kunstacedemie.

Het jaar nadien verhuisde Brueghel naar Napels waar hij actief bleef tot in 1690. Sommige bronnen geven aan dat hij in dat jaar eveneens stierf terwijl andere bronnen aangeven dat Brueghel in 1697 stierf.

Genealogie[bewerken]

 
 
Pieter Bruegel de Oude
de Boerenbrueghel
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Pieter Brueghel de Jonge
de Helse Brueghel
 
Jan Brueghel de Oude
de Fluwelen Brueghel
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ambrosius Brueghel
 
Jan Brueghel de Jonge
 
Anna Brueghel
 
David Teniers II
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Abraham Brueghel

Werken (selectie)[bewerken]

Literatuur[bewerken]