David Teniers I

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
David Teniers I
David Teniers in Het Gulden Kabinet, gravure van Peter van Liesebetten naar een schilderij van Pieter van Mol, 1661.
Persoonsgegevens
Geboren Antwerpen, 1582
Overleden Antwerpen, 29 juli 1649
RKD-profiel

Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur
Geboorteplaats David Teniers-I naast de O.L..Vrouwkathedraal te Antwerpen

David Teniers (Antwerpen 158229 juli 1649) was een Zuid-Nederlands kunstschilder uit de barokperiode; hij wordt "de Oude" genoemd om hem te onderscheiden van zijn zoon David Teniers (II) de Jonge en zijn kleinzoon David Teniers (III).

Jeugd[bewerken | brontekst bewerken]

Teniers (familie)

David Teniers kreeg een eerste schildersopleiding van zijn broer Juliaen, en was achtereenvolgens in de leer bij Rubens in Antwerpen en bij Elsheimer in Rome; in 1606 trad hij toe tot het Antwerpse Sint-Lucasgilde.

Teniers probeerde grote religieuze, historische en mythologische composities te maken; toch werd hij vooral bekend om zijn landschappen en dorpstaferelen, gekenmerkt door een levend gevoel voor humor, en die weleens verward worden met het vroege werk van zijn zoon David (II). Hij werkte samen met Pieter Neeffs (I).

Werk van deze schilder is te vinden in Sint-Pauluskerk (Antwerpen), in Wenen, Londen, Sint-Petersburg, Madrid, Brussel, Dowaai, München, Dresden en Berlijn.

Teniers was ook een succesvol handelaar in schilderijen; het is bekend dat hij in 1635 in Saint-Germain, Parijs, was met een groot aantal schilderwerken van hemzelf en van zijn vier zonen.

In populaire cultuur[bewerken | brontekst bewerken]


Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Sint-Paulus-Info. Wetenschappelijk tijdschrift van de Sint-Paulusvrienden. Bouwstoffen voor de geschiedenis van de Antwerpse Sint-Pauluskerk. 72 nummers (1982 tot 2009).
  • Sirjacobs Raymond. Antwerpen Sint-Pauluskerk en Schatkamer. Vijftig hoogtepunten (2008).
  • Sirjacobs Raymond. Antwerpen Sint-Pauluskerk. Rubens en de Mysteries van de Rozenkrans (Nederlands, Frans, Duits, Engels) (2004).
  • Sirjacobs Raymond. Sint-Pauluskerk Antwerpen. Historische Gids (tweede volledig herwerkte druk 2001).

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]