Onze-Lieve-Vrouwekerk (Dendermonde)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Onze-Lieve-Vrouwekerk
De Onze-Lieve-Vrouwekerk
Plaats Dendermonde
Gebouwd in 13e-15e eeuw
Restauratie(s) 1975-1995
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Onze-Lieve-Vrouwekerk van Dendermonde is een gotische kerk die voor een deel nog vroeggotisch is en stamt uit ongeveer 1300.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De aanbidding der herders van Antoon Van Dyck (Vlaamse Meesters in Situ)
Romaanse doopvont

De oudste delen van de huidige kerk vormden het begin van de geleidelijke aanpassing van een 11e-eeuwse romaanse kerk naar de gotische stijl. De oorspronkelijke romaanse kerk werd opgericht door de Heren van Dendermonde, die aan de kerk relieken schonken van de heilige Hilduardus en Christiana.[1] Aan de kerk was sinds ongeveer 1106 een kapittel verbonden. De gotische kerk werd gebouwd tussen de tweede helft van de 13e eeuw en de tweede helft van de 15e eeuw.

De kerk is sinds 1943 beschermd.[2]

De belangrijkste delen van de kerk zijn uit de 14e en de 15e eeuw (Scheldegotiek). De achtkantige toren op de viering, waar schip en dwarspand elkaar snijden, is van 1388. De gewelven van het schip en de zijbeuken werden in 1653 aangebracht.

In het verlengde van de linkerzijbeuk bevindt zich het Onze-Lieve-Vrouwekoor uit 1497. Achter het hoofdaltaar vindt men de kapel van het Heilig Sacrament, uit de barok, van 1690-1699.

Tussen 1975 en 1995 werd de buitenkant van de kerk gerestaureerd.

Interieur[bewerken | brontekst bewerken]

Relikwie uit de Onze-Lieve-Vrouwekerk, meesterwerk van edelsmeedkunst ingelegd met saffieren (ca. 1220-1230)

Hiernaast vindt men tal van andere oude kerkmeubelen, zoals biechtstoelen uit de 17e eeuw en een communiebank uit 1682.

In de kerk zijn vele kostbare schilderijen te vinden, zoals een Christus aan het kruis uit 1629 en De aanbidding der herders [3] (Vlaamse Meesters in Situ) van Antoon van Dyck, een Hemelvaart van Christus en de marteling van de heilige Laurentius, door Gaspar de Crayer, en twee houten panelen van een drieluik uit 1617 door David Teniers de Oude. In 2015 werd deze triptiek van David Teniers de Oude, waarvan het middenpaneel kort na 1945 verdween, weer volledig gemaakt door een eigentijdse versie van "de verheerlijking van Jezus op de Taborberg". Dit nieuwe schilderij werd geschilderd door Gerolf Van de Perre.

Ook is er, naast het Sint-Nicolaasaltaar, een beeldje van een jonge bedelaar, dat toegeschreven wordt aan Frans Duquesnoy. Jos De Decker beeldhouwde het granieten dienstaltaar uit 1975.

Voorts is er een kerkschat, die vele zilveren voorwerpen omvat, zoals reliekhouders, monstransen en dergelijke.

Vrienden van de Onze-Lieve-Vrouwekerk[bewerken | brontekst bewerken]

In 1948 werd de vzw Vrienden van de Onze-Lieve-Vrouwekerk opgericht met als doel het bijdragen aan het onderhoud van de kerk en het aanvullen en bekendmaken van het patrimonium. Jaarlijks publiceren deze Vrienden een brochure waarin een aspect van het kerkbezit wordt toegelicht.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]