Naar inhoud springen

Achraf Bouali

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door RomaineBot (overleg | bijdragen) op 3 jul 2019 om 23:14. (Invulling parameters sjabloon)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Achraf Bouali
Achraf Bouali
Algemeen
Geboren 11 juni 1974
Geboorteplaats Imzouren
Functie Lid Tweede Kamer
Sinds 23 maart 2017
Partij D66
Functies
2017–heden Lid Tweede Kamer
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Achraf Bouali (Imzouren, 11 juni 1974) is een Nederlands politicus namens D66. Sinds 23 maart 2017 is hij lid van de Tweede Kamer.

Biografie

Bouali werd geboren in Marokko en kwam op jonge leeftijd naar Nederland waar hij opgroeide in Goirle. Zijn middelbare schoolcarrière liep van Mavo naar VWO. Aansluitend studeerde hij politicologie aan de Rijksuniversiteit Leiden alwaar hij afstudeerde op Europese Integratie. Hij deed een master aan het Europacollege in Brugge met een afstudeerthesis over Europese defensiesamenwerking. Hij specialiseerde zich verder in Europese integratie aan de École nationale d'administration.

Bouali werd in 2001 aangenomen voor het 'diplomatenklasje' van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij was werkzaam in het Midden-Oosten, Rusland, Afghanistan, Letland en Hongarije. Van 2013 tot 2015 was hij diplomaat op Curaçao en daarna tot 2017 plaatsvervangend-ambassadeur op Cuba.

Bouali werd op 23 maart 2017 geïnstalleerd als lid van de Tweede Kamer.[1][2] Hij heeft daar de portefeuille buitenlandse handel, ontwikkelingssamenwerking, prostitutie en mensenhandel. Op 18 februari 2019 werd bekend dat Bouali na zijn aantreden als Kamerlid in 2017 door het ministerie van Buitenlandse Zaken werd berispt na klachten ingediend begin 2017 over zijn autoritaire stijl van leidinggeven toen hij plaatsvervangend ambassadeur op de Nederlandse ambassade Cuba was.[3] In 2018 riep hij de regering via een motie op om extra steunpunten voor Nederlandse bedrijven in het buitenland te openen. Dit leidde ertoe dat er een pilot kwam van 8 Holland Houses in het buitenland om NL bedrijven te ondersteunen.[4] Een van de prioriteiten op de ontwikkelingssamenwerkingsportefeuille is het waarborgen van onderwijs voor vluchtelingenkinderen en kinderen in arme landen. Hij vroeg via een motie een significante bijdrage aan de Global Partnership for Education (GPE). Minister Sigrid Kaag besloot op basis daarvan 100 miljoen euro vrij te maken voor GPE voor een periode van 5 jaar.[5]

Bouali is polyglot en spreekt Nederlands, Frans, Engels, Spaans, Russisch, Duits, Arabisch en Berbers.[bron?]