Acinacodus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Acinacodus
Status: Uitgestorven
Fossiel voorkomen: Vroeg-Krijt
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Familie:Amphidontidae
Geslacht
Acinacodus
Lopatin, Maschenko & Averianov, 2010
Typesoort
Acinacodus tagaricus
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

Acinacodus[1] is een geslacht van uitgestorven amphidontide eutriconodonten die leefden in Shestakovo in West-Siberië, Rusland tijdens het Vroeg-Krijt.

Masjenko vond in 2009 kleine tanden. De typesoort Acinacodus tagaricus werd benoemd en beschreven in 2010 door A.V. Lopatin, E.N. Maschenko en Alexandr O. Averianov. De geslachtsnaam is een combinatie van het Latijn acinaces, een kort Skythisch zwaard gebruikt door de in het gebied wonende Tagar, en het Grieks odous, 'tand'. De soortaanduiding verwijst naar de cultuur van de Tagar.

Het holotype PIN, no. 4463/5 is gevonden in een laag van de Ilekformatie. Het bestaat uit een rechterdentarium met alle tanden er nog in. Specimen PIN, no. 4463/6, een tweede rechterdentarium, is toegewezen.

De tandenrij telt vier snijtanden, een hoektand, drie premolariformen in plaats van vier en vier molariformen in plaats van vijf of zes. De eerste snijtand is groot met een hoge kroon en twee wortels. In althans de onderkaak zijn de hoofdknobbels recht. In de derde premolariform is knobbel c groter dan knobbel d maar bij de molariformen is het andersom.

De plaatsing van de tanden doet vermoeden dat ze vooraf gegaan werden door een melkgebit.

Acinacodus werd in de Amphidontidae geplaatst.

Amphidontidae 

Aploconodon





Comodon



Hakusanodon



Juchilestes





Amphidon



Gobiotheriodon




Manchurodon



Nakunodon