Actinoliet

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Actinoliet
Actinoliet
Mineraal
Chemische formule Ca2(Mg,Fe)5Si8O22(OH)2
Kleur Witgroen, groen en zwart
Streepkleur Wit
Hardheid 5,5 - 6
Gemiddelde dichtheid 3,04 kg/dm3
Glans glasachtig
Breuk oneffen tot subconchoïdaal
Kristaloptiek
Kristalstelsel Monoklien
Brekingsindices 1,61
Fluorescentie geen
Overige eigenschappen
Vergelijkbare mineralen nefriet
Lijst van mineralen
Portaal  Portaalicoon   Aardwetenschappen

Het mineraal actinoliet (straalsteen) is een inosilicaat met de chemische formule Ca2(Mg,Fe)5Si8O22(OH)2. Het behoort tot de amfibolen.

Eigenschappen[bewerken | brontekst bewerken]

Het grijsgroene tot groene of zwarte actinoliet heeft een glasglans en een witte streepkleur. Het kristalstelsel is monoklien en de splijting is perfect volgens kristalvlak [110]. De gemiddelde dichtheid is 3,04 en de hardheid is 5,5. Actinoliet is niet radioactief.

Actinoliet heeft soms een in de lengte splijtende, naald-achtige vezelstructuur, het is een van de zes soorten asbest, en wordt ook wel groene asbest genoemd. Deze kleur is echter alleen te zien in zijn natuurlijke vorm, niet meer na verwerking. Inademing van de vezels is schadelijk voor de longen maar de concentraties in materialen zijn vaak laag. Een toepassing waar weleens actinoliet in zit is bijvoorbeeld kit. Het mineraal is zeldzamer en op veel kleinere schaal toegepast dan bijvoorbeeld chrysotiel (witte asbest).

Naam[bewerken | brontekst bewerken]

De naam van het mineraal actinoliet is afgeleid van Oudgrieks ἀκτίς (aktis), 'straal' en lithos (λίθος), 'steen'.[1] Dit vanwege de vezelige structuur die actinoliet kan aannemen.

Voorkomen[bewerken | brontekst bewerken]

Actinoliet is een van de meest voorkomende amfibolen en komt voor in stollings- en metamorfe gesteenten. Met name in calcium-rijke gesteentes die contactmetamorfose ondergaan, wordt actinoliet gevormd.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Actinolite van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.