Agalychnis moreletii

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Agalychnis moreletii
IUCN-status: Kritiek[1]
Agalychnis moreletii03.jpg
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Amfibia (Amfibieën)
Orde:Anura (Kikkers)
Familie:Phyllomedusidae
Geslacht:Agalychnis (Makikikkers)
Soort
Agalychnis moreletii
Auguste Duméril, 1853
Verspreidingsgebied
Verspreidingsgebied
Afbeeldingen Agalychnis moreletii op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Agalychnis moreletii op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Agalychnis moreletii is een kikker uit de familie Phyllomedusidae. De soort werd lange tijd tot de familie boomkikkers (Hylidae) gerekend.

Naamgeving[bewerken]

Agalychnis moreletii werd voor het eerst wetenschappelijk beschreven door Auguste Duméril in 1853. Oorspronkelijk werd de wetenschappelijke naam Hyla moreletii gebruikt. De soortaanduiding moreletii is een eerbetoon aan de Franse natuuronderzoeker Pierre Marie Arthur Morelet (1809 - 1892).[2]

Verspreiding en habitat[bewerken]

Deze soort leeft in delen van Midden-Amerika.[3] Het verspreidingsgebied van Agalychnis moreletii loopt in de Caribische regio van het noordoosten van de Mexicaanse staten Puebla en Veracruz via Belize tot het noordwesten van Honduras en in de Pacifische regio van het zuiden van Guerrero via Guatemala tot in El Salvador. De soort leeft in laaglandregenwouden en bergbossen op hoogtes tussen de 300 en 1.500 meter boven zeeniveau.

Agalychnis moreletii was voorheen lokaal algemeen op bepaalde locaties in Chiapas, El Salvador en Guatemala. Inmiddels is deze kikker echter uit diverse gebieden in Mexico verdwenen. Ook in Guatemala en Honduras gaan de populaties achteruit. Verlies van habitat en de schimmelziekte chytridiomycose zijn de voornaamste bedreigende factoren.