Agate Fossil Beds National Monument

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Agate Fossil Beds National Monument
IUCN-categorie III (Natuurmonument)
Agate Fossil Beds National Monument (Verenigde Staten (hoofdbetekenis))
Agate Fossil Beds National Monument
Locatie Sioux County, Nebraska, VS
Coördinaten 42° 25′ NB, 103° 44′ WL
Nabije plaats Harrison (Nebraska), Nebraska]
Oppervlakte 123.640 km² (federaal 12,36)
Opgericht 14 juni 1997
Bezoekersaantal 12.997 (in 2007)
Beheer National Park Service
Website http://www.nps.gov/agfo/index.htm
University en Carnegie Hill
University en Carnegie Hill
Portaal  Portaalicoon   Verenigde Staten
Paleontologie

Het Agate Fossil Beds National Monument is een Nationaal Monument nabij Harrison (Nebraska) in de Verenigde Staten. Het hoofdkenmerk van het Monument is een vallei van de Niobrara River en de fossielen die gevonden zijn op de Carnegie Hill en de University Hill.

Het gebied bestaat grotendeels uit grasvlakten. De flora omvat zandriet en een verscheidenheid aan grassoorten en wilde bloemen waaronder lupine, tradescantia, steenraket en zonnebloemen. De vlakte herbergt ook populaties gaffelbokken, kitvossen en prairiehonden.

Geschiedenis[bewerken]

De site is het best bekend om haar grote aantallen goed bewaarde fossielen uit het Mioceen. Veel fossielen werden gevonden op de graafplaatsen op Carnegie en University Hill. Onder de fossielen die dateren van zo'n 20 miljoen jaar geleden werden enkele van de best bewaarde exemplaren van zoogdieren uit het Mioceen aangetroffen, waaronder:

Oorspronkelijk was de Agate Springs Ranch een veeranch in het bezit van Capt. James Cook. Het museum van het monument bevat ook meer dan 500 voorwerpen van de Cook Collection van prairie-indianen.

Het nationaal monument werd op 14 juni 1997 opgericht. Het Harold J. Cook Homestead (Bone Cabin Complex) werd op 24 augustus 1977 opgenomen in het National Register of Historic Places. Agate Fossil Beds wordt onderhouden door de National Park Service.

Zie ook[bewerken]

Referenties[bewerken]

Externe links[bewerken]