Ahlden

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ahlden
Gemeente in Duitsland Vlag van Duitsland
Wapen van Ahlden
Ahlden (Nedersaksen)
Ahlden
Situering
Deelstaat Vlag van de Duitse deelstaat Nedersaksen Nedersaksen
Landkreis Heidekreis
Samtgemeinde Ahlden
Coördinaten 52° 46′ NB, 09° 33′ OL
Algemeen
Oppervlakte 25,94 km²
Inwoners
(31-12-2020[1])
1.532
(59 inw./km²)
Hoogte 21 m
Burgemeester Kai Schlieckelmann
Overig
Postcode 29693
Netnummer 05164
Kenteken HK
Gemeentekernen 2 Ortschaften
Gemeentenr. 03 3 58 001
Website www.ahlden.de
Locatie van Ahlden in Heidekreis
Kaart van Ahlden
Portaal  Portaalicoon   Duitsland

Ahlden is een gemeente in de Duitse deelstaat Nedersaksen. De gemeente maakt deel uit van de Samtgemeinde Ahlden in het Landkreis Heidekreis. Ahlden telt 1.532 inwoners.[1] Tot de gemeente behoort sedert 1974 ook het gehucht Eilte. Het dorp ligt aan de westoever van de Aller. Westelijk van Ahlden ligt een groot heide- en veengebied, het natuurreservaat Lichtenmoor.

Het dorp is d.m.v. buurtbussen verbonden met het enkele kilometers oostwaarts gelegen Hodenhagen, dat aan de oostkant van de Aller ligt en een spoorwegaansluiting naar o.a. Hannover heeft. Hodenhagen is ook de hoofdplaats van de Samtgemeinde Ahlden.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Ahlden wordt in de 10e eeuw voor het eerst in een document vermeld als Aluthon (= Aller-nederzetting, vergelijk Engels: town en Nederlands: tuin, een omheind gebied).

Het dorp is nauw verbonden met het hier staande kasteel, dat een ouder kasteel, Bunkeburg, verving. De bouw van het huidige complex startte in 1549. Het slot is residentie van een oude regionale bestuurseenheid, het Amt Ahlden (1431-1885), geweest. In 1613 liet hertog Christiaan van Brunswijk-Lüneburg het kasteel voor één van zijn vazallen uitbreiden. Van 1852 tot 1972 was het Amtsgericht hier gevestigd, daarna werd het een kunstveilinghuis. Zodoende is een gedeeltelijke bezichtiging van het kasteel mogelijk, indien men aan het veilinghuis te kennen geeft, geïnteresseerd te zijn in aankoop van een kavel.

In 1956 logeerde de beroemde schrijver Arno Schmidt korte tijd in Ahlden. Zijn verblijf inspireerde hem tot het schrijven van zijn roman Das steinerne Herz, waarvan het verhaal zich deels in dit dorp afspeelt. Ter herinnering hieraan is in het naar hem genoemde bosje Arno-Schmidt-Hain een monument geplaatst, bestaande uit een boomstam met daarin een stenen hart.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Belangrijke personen in relatie tot de gemeente[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Ahlden (Aller) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.