Aixe-sur-Vienne

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Aixe-sur-Vienne
Gemeente in Frankrijk Vlag van Frankrijk
Aixe-sur-Vienne (Frankrijk)
Aixe-sur-Vienne
Situering
Regio Nouvelle-Aquitaine
Departement Haute-Vienne (87)
Arrondissement Limoges
Kanton Aixe-sur-Vienne
Coördinaten 45° 48′ NB, 1° 8′ OL
Algemeen
Oppervlakte 22,85 km²
Inwoners
(1 januari 2021)
5.839[1]
(256 inw./km²)
Hoogte 190 - 343 m
Overig
Postcode 87700
INSEE-code 87001
Foto's
Station (2009)
Station (2009)
Portaal  Portaalicoon   Frankrijk

Aixe-sur-Vienne is een gemeente in het Franse departement Haute-Vienne (regio Nouvelle-Aquitaine) en telt 5622 inwoners (2004). De plaats maakt deel uit van het arrondissement Limoges.

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

De oppervlakte van Aixe-sur-Vienne bedraagt 22,8 km², de bevolkingsdichtheid is 246,6 inwoners per km².

De gemeente ligt in het zuidwesten van het departement. De Vienne stroomt door de gemeente.

De onderstaande kaart toont de ligging van Aixe-sur-Vienne met de belangrijkste infrastructuur en aangrenzende gemeenten.

Verkeer en vervoer[bewerken | brontekst bewerken]

In de gemeente ligt spoorwegstation Aixe-sur-Vienne.

Demografie[bewerken | brontekst bewerken]

Onderstaande figuur toont het verloop van het inwonertal (bron: INSEE-tellingen).

Grafiek inwonertal gemeente
Grafiek inwonertal gemeente

Geschiedenis en bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Kasteel van de burggraven van Limoges

Aixe-sur-vienne is ontstaan uit twee nederzettingen, de ene op de heuvel boven de samenloop van de Vienne en de Aixette, en de tweede bij een kruispunt van Gallo-Romeinse wegen, 2 km ten westen van de heuvel. Uit de Gallo-Romeinse tijd is niet veel overgebleven.

In de 6e of 7e eeuw werd de eerste parochieTarn gesticht met Sint-Alpinien als patroonheilige door monniken uit Aquitanië. De monniken bouwden ook een fortificatie op de heuvel boven de Aixette.

De heerlijkheid Aixe wordt genoemd in 632 bij de stichting van de abdij van Solignac. De abt van Solignac stichtte in 982 in "Castrum de Axa" twee kapellen en Aixe werd de tweede parochie. Toen reeds profiteerde Aixe van de passage van pelgrims. De kapellen werden in de 13e eeuw overgedragen aan het burggraafschap Limoges onder gezag van de Abdij Saint-Martial van Limoges. Daarbij verdrong Sint-Martial Sint-Alpinien als patroon van de stad. Toch werden de twee parochies Tarn en Aixe pas tijdens de Franse Revolutie samengevoegd tot een gemeente.

Onder het burggraafschap werden de brug over de Vienne en de brug Pont Malassert over de Aixette gebouwd. Deze laatste is meermalen verwoest en ten slotte is er de huidige smeedijzeren brug gekomen. De stenen brug over de Vienne is gebouwd in 1274 aan de voet van het kasteel dat vanwege een legende later de naam kreeg "Kasteel van Jeanne d'Albret" (moeder van koning Hendrik IV). Dit kasteel (nu ruïne) heeft veel te lijden gehad van de godsdienstoorlogen en van een slag om Limoges.

De kerk Sainte-Croix is gebouwd in de 13e en 15e eeuw volgens een vierkant plattegrond. Door de renovatie van 1884 is veel van het karakter van de kerk verloren gegaan. De kerk heeft een rijke schat aan relikwieën.

Aan de andere kant van de Vienne, in het dal van de Aurence, is in 1865 een kleine neogotische kapel Notre-Dame d'Arliquet gebouwd. Het Mariabeeldje is uit de 16e eeuw en rijk versierd met edelstenen, geschonken door de families van Aixe. In de sacristie bewaart men een reliekschrijn genoemd "annuaire des saints", want er zijn 364 relikwieën in gestopt.

De hele stad was trouwens sterk religieus georiënteerd, wat blijkt uit de mariabeeldjes op de huizen en de kruisen en gewijde fonteinen in de straten.

Meerdere watermolens draaiden vroeger op de Aixette en de Aurence, zowel als op een gegraven aftakking van de Vienne.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Stedenbanden[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Aixe-sur-Vienne van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

  1. Populations légales 2021.