Al-Haq

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Al-Haq
Opgericht 1979
Plaats Ramallah
Werkgebied Palestina
Doel Bescherming en bevordering van mensenrechten, de naleving van het recht, het onveranderd toepassen van de universele mensenrechten en juridisch onderzoek.
Website

Al-Haq is een niet-gouvernementele organisatie in Ramallah op de Westelijke Jordaanoever die werd opgericht in 1979. Ze is gelieerd aan de Internationale Commissie van Juristen en bezit de consultatieve status voor de Economische en Sociale Raad van de Verenigde Naties.

Achtergrond[bewerken]

De organisatie ijvert voor de bescherming en bevordering van mensenrechten, de naleving van het recht in de Palestijnse Gebieden, het onveranderd toepassen van de universele rechten van de mens ongeacht de identiteit van een persoon en voor juridisch onderzoek naar mensenrechten.

Al-Haq brengt geregeld politieke rapporten uit aan de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties en was een van de actieve deelnemers tijdens de Wereldconferentie tegen Racisme in Durban in 2001. Ze voert actie tegen de bouw van een muur tussen Israël en de Westelijke Jordaanoever en verzet zich tegen de zogenoemde lawfare, waarmee een vorm van misbruik van het recht wordt bedoeld in de strijd tegen Palestijnen.

De organisatie ontvangt een groot deel van haar fondsen uit verschillende Europese landen, waaronder van de Nederlandse regering, ICCO en Kerk in Actie. Daarnaast ontving het gelden van de Ford Foundation en de Arab Human Rights Fund.[1]

Erkenning[bewerken]