Albert Gallatin

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Albert Gallatin
Standbeeld van Albert Gallatin voor het gebouw van het United States Department of the Treasury

Abraham Alfons Albert Gallatin (Genève, 29 januari 1761Astoria, New York City, 12 augustus 1849) was een Zwitsers-Amerikaans taalkundige, politicus, diplomaat, minister van Financiën en lid van het Huis van Afgevaardigden. Hij was tevens de oprichter van de New York University.

Na in 1779 gestudeerd te hebben in Genève, emigreerde Gallatin naar de Verenigde Staten in de jaren 1780 en vestigde zich aldaar in Pennsylvania. Hij werd gekozen als lid van de Amerikaanse Senaat in 1793, maar werd daar weer uitgezet na een 14-12 stemuitslag nadat er een protest werd ingediend over het feit dat hij nog geen negen jaar Amerikaans burgerschap bezat. In 1795 werd hij gekozen als lid van het Huis van Afgevaardigden en zat daar gedurende het vierde, vijfde en zesde congres. Later vervulde hij nog de rol van minister van Financiën.

Hij speelde een belangrijke rol in de vredesovereenkomsten met het Verenigd Koninkrijk en tekende de Vrede van Gent. Hij was Amerikaans ambassadeur in Parijs tussen 1815 en 1823, alsook in Londen tussen 1826 en 1827.