Alexander Ollongren

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Portret van Alexander Ollongren, geschilderd door Janus Nuiten

Alexander Ollongren (Kepahiang Indah, Sumatra, 9 november 1928) is een Nederlandse mathematische sterrenkundige en informaticus. Hij stond aan de wieg van de ontwikkeling van het vak informatica in Nederland.

Leven en werk[bewerken]

Alexander Ollongren behaalde in 1955 aan de Leidse Universiteit het doctoraalexamen in de wis- en natuurkunde (hoofdvak sterrenkunde met wiskunde). In 1962 promoveerde hij, eveneens in Leiden, in de sterrenkunde op het proefschrift Three-dimensional Galactic Stellar Orbits. Ter aanvulling van de mathematische analyse van het onderwerp werden baanberekeningen geprogrammeerd voor en uitgevoerd door de destijds beroemde Binära Elekroniska SiffermasKin van de MatematikMaskinNämnd te Stockholm. Na zijn promotie werd hij belast met het opzetten van een rekencentrum ten behoeve van alle Leidse faculteiten en afdelingen. Een X1 gebouwd door de Nederlandse onderneming Electrologica werd hiervoor geïnstalleerd.

In 1964 nam professor Guus Zoutendijk, die de term informatica introduceerde voor informatie mathematica, de leiding van het centrum over en werd Ollongren 'Visiting Staff Member and Lecturer' in het Research Center of Celestial Mechanics van de Yale-universiteit (1965-67). Terug in Leiden werd Ollongren in 1969 lector in de Leer van het Programmeren (het vak dat uitgroeide tot wat tegenwoordig Software Engineering wordt genoemd) en in 1980 Ordinarius Theoretische Informatica. Hij was enige jaren voorzitter van de Sectie Informatica van de Academische Raad (ARSI) en begeleidde vele studenten met hoofdvak informatica in Leiden in de doctorale fase van hun studie.

In 1993 nam hij afscheid als hoogleraar met de publieke rede Vix Famulis Audenda Parat, waarin "professor Alan Turing" (geacteerd door de sterrenkundige professor George Miley) zijn visie op de kunstmatige intelligentie weergaf. Na zijn emeritaat initieerde hij het studiegebied astrolinguïstiek in wetenschappelijke artikelen, gepubliceerd in Acta Astronautica en in een boek.

Hij is lid van het oud adellijk Finse geslacht Ollongren en vader van politica Kajsa Ollongren. Sinds 2002 draagt hij het adellijk predicaat van jonkheer.

Publicaties, een selectie[bewerken]

Boeken:

  • Astrolinguistics, Design of a Linguistic System for Interstellar Communication Based on Logic. Springer Verlag, New York (2013).
  • Informatica, een Theoretische Inleiding. Co-auteur L.P.J. Groenewegen, Academic Service, Den Haag (1982).
  • Inleiding tot de leer van het programmeren. Universitaire pers Leiden (1976).
  • Definition of Programming Languages by Interpreting Automata. Academic Press, London (1974).

Externe link[bewerken]