Naar inhoud springen

Alken (vogels)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door A. ter Hoek (overleg | bijdragen) op 18 jan 2018 om 21:52. (Wijzigingen door 81.82.4.207 (Overleg) hersteld tot de laatste versie door 217.105.3.70)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Alken
Fratercula arctica (Papegaaiduiker)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Charadriiformes (Steltloperachtigen)
Familie
Alcidae
(Leach, 1820)
Ptychoramphus aleuticus (Cassins alk)
Aethia pusilla (Dwergalk)
Brachyramphus marmoratus (Marmeralk)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Alken op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De alken (Alcidae) zijn een vogelfamilie van de open zee. De familie telt 24 soorten.[1]

Kenmerken

Het verenkleed is grotendeels zwart van boven en wit aan de onderzijde. Ze hebben korte poten, hals en staart. Deze gedrongen zeeduikvogels hebben korte vleugels, die bij het onder water zwemmen als vinnen dienstdoen, maar om te vliegen zijn ze minder geschikt. Hun lichaamslengte varieert van 15 tot 75 cm.

Leefwijze

Het voedsel van deze vogels bestaat uit vele soorten zeeorganismen, zoals wormen, kreeftachtigen en zelfs algen, maar de meeste soorten prefereren vis. Ze leven in groepen en broeden in kolonies, die kunnen bestaan uit miljoenen vogels.

Verspreiding en leefgebied

Ze komen voor in de koude en gematigde streken van het noordelijk halfrond. Ze broeden meestal in kolonies op rotsige kusten.

Instinctief gedrag

Deze vogels broeden op rotsen, wat voor de jonge vogel fatale gevolgen kan hebben. Als het 3 tot 4 weken oud is, worden het door de ouders geroepen, die onder aan de rotsen zwemmen, waarna het jong zich van de rots laat afvallen. Dit is geen probleem als het vloed is, maar bij eb zal het diertje meestal op de rotsen te pletter vallen. Het jong kan wel zwemmen, maar nog niet vliegen.

Taxonomie