Cassins alk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Cassins alk
IUCN-status: Gevoelig[1] (2015)
Cassin's auklet 2.JPG
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Charadriiformes (Steltloperachtigen)
Familie:Alcidae (Alken)
Geslacht:Ptychoramphus
Soort
Ptychoramphus aleuticus
(Pallas, 1811)
Afbeeldingen Cassins alk op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Cassins alk op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

Cassins alk (Ptychoramphus aleuticus) is een kleine, gedrongen zeevogel die voorkomt in het noordelijke gedeelte van de Grote Oceaan. De vogel nestelt in holen en de naam is een eerbetoon aan de Amerikaanse ornitholoog John Cassin.

Kenmerken[bewerken]

De vogel is 25 cm lang en weegt 200 gram. Het is een weinig opvallend gekleurde zeevogel, merendeels donker van boven en bleekgrijs van onder met een klein wit stipje boven het oog. De snavel is donker met een bleke vlek. De poten zijn blauw gekleurd. De vogel heeft geen opvallend broedkleed zoals bijvoorbeeld de papegaaiduiker. De vogel ziet er het hele jaar onopvallend uit. De vogel is erg gedrongen en in vlucht wordt hij wel schertsend de vliegende tennisbal genoemd.

Kuiken van een Cassins alk

Verspreiding en leefgebied[bewerken]

Cassins alk kot voor langs de westkust van Noord-Amerika van halverwege het schiereiland Baja California via Canada en Alaska tot de oostelijke Aleoeten. De alken broeden op rotseilanden die een eindje van de kust liggen in kolonies van 500 tot soms een miljoen individuen.

De soort telt 2 ondersoorten:

Status[bewerken]

De indruk bestaat dat deze aantallen afnemen. Het tempo van achteruitgang overschrijdt waarschijnlijk de 30% in tien jaar (minder dan 3,5% per jaar). Om deze redenen staat deze alk sinds 2015 als gevoelig op de Rode Lijst van de IUCN.[1]