Alpaca (dier)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Alpaca (zoogdier))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Alpaca
IUCN-status: Niet geëvalueerd (2008)
Alpaca (dier)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Orde:Artiodactyla (Evenhoevigen)
Familie:Camelidae (Kameelachtigen)
Geslacht:Vicugna
Soort
Vicugna pacos
(Linnaeus, 1758)
Originele combinatie
Camelus pacos
Leefgebied alpaca
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Alpaca op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

De alpaca (Vicugna pacos) – ook wel berglama genoemd[1][2] – is een evenhoevig zoogdier uit Zuid-Amerika uit de familie van de kameelachtigen (Camelidae). De wetenschappelijke naam van de soort werd als Camelus pacos in 1758 gepubliceerd door Carl Linnaeus.[3]

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

De alpaca wordt in de hoge Andes als boerderijdier gehouden. Hij heeft een schofthoogte van 90 cm en een lange hals, met een wollige vacht of lange lokken die soms tot aan de grond reiken. De vacht komt voor in meer dan 22 erkende kleurslagen. Bontgekleurde dieren zijn veel zeldzamer dan de dieren met andere kleuren.

Voortplanting[bewerken | brontekst bewerken]

De vrouwtjes werpen in het regenseizoen na een draagtijd van elf en een halve maand. Een ruwe schatting gaat ervan uit dat er in de Andes meer dan drie miljoen alpaca's leven. Een alpaca wordt gemiddeld 25 jaar oud.

Verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

De alpaca leeft op de hoogvlakten van Ecuador, Bolivia, Chili, Uruguay en vooral Peru, met name de hoogvlakte van het Titicacameer in de districten Puno, Cusco en Arequipa. De alpaca gedijt het beste op een hoogte van 4400-5300 meter waar een geringe luchtvochtigheidsgraad heerst. Daarentegen geeft hij wel de voorkeur aan zachte, vochtige grond voor zijn gevoelige pootjes, met mals gras en veel poelen om zich in te wentelen.

Vacht[bewerken | brontekst bewerken]

De alpaca wordt voornamelijk gehouden voor de wol. Door kruising met de vicuña is de kwaliteit van de wol sterk verbeterd. Er zijn twee verschillende typen, die enkel in de wol verschillen. De Huacaya heeft een zachte licht krullende vacht en de Suri heeft lange dikke lokken. Het scheren gebeurt jaarlijks. Alleen al door te voelen kunnen indiaanse vrouwen de wol in minstens vijf verschillende kwaliteitsklassen indelen. De meeste alpaca's worden door de indianen zelf gehouden, hoewel er ook speciale fokkerijen zijn.

Verwantschap[bewerken | brontekst bewerken]

Behalve de alpaca bestaan er nog drie soorten lama's, de gedomesticeerde lama (Lama glama), de vicuña (Vicugna vicugna) en de guanaco (Lama guanicoe). De guanaco is de nauwst nog levende verwant van de gedomesticeerde lama, en mogelijk de wilde voorouder. Alle lamasoorten zijn nauw verwant aan elkaar en de hybrides zijn vruchtbaar.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]