Alsophis rijgersmaei

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Alsophis rijgersmaei
IUCN-status: Bedreigd[1] (1996)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Orde:Squamata (Schubreptielen)
Onderorde:Serpentes (Slangen)
Superfamilie:Colubroidea
Familie:Dipsadidae
Geslacht:Alsophis
Soort
Alsophis rijgersmaei
Cope, 1869
Alsophis rijgersmaei op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Alsophis rijgersmaei is een slang uit de familie Dipsadidae.[2] De slang behoorde lange tijd tot de familie gladde slangen (Colubridae).

De soort werd voor het eerst wetenschappelijk beschreven door Edward Drinker Cope in 1869. De wetenschappelijke soortaanduiding rijgersmaei, die gouverneur en natuurvorser Hendrik Elingsz van Rijgersma eert, is lange tijd geschreven als rijersmai. Er is nog geen Nederlandse naam voor deze soort.

Uiterlijke kenmerken[bewerken]

De kleur is bruin, met een lichtere onderzijde, op de bovenzijde zijn onregelmatige donkere vlekken aanwezig. Van de snuitpunt tot de nek loopt een donkere oogstreep. De lengte is ongeveer een meter. Juvenielen hebben een donkere V- vormige vlek op de kop en een opvallend puntige staart.

Verspreiding en habitat[bewerken]

Alsophis rijgersmaei komt voor op de Nederlandse Antillen op Sint Maarten en op de eilanden Saint-Barthélemy en Guadeloupe (beide behorend tot Frankrijk op de Kleine Antillen) en Anguilla dat tot de Britse overzeese gebieden behoort. De slang is bodembewonend en dagactief, de habitat bestaat uit de strooisellaag van het bos of tussen stenen in vochtige, rotsige omgevingen. Open plekken worden vermeden.

Het voedsel bestaat uit kikkers, hagedissen en schildpadden. Een belangrijke bedreiging vormen door de mens geïntroduceerde exoten op de verschillende eilanden, zoals mangoesten, honden en katten.

Bronvermelding[bewerken]