Andorian

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Een vrouwelijke Andoriaan, bij Star Trek: The Experience.

Andorian is een fictief ras uit de televisieserie Star Trek

De soort is afkomstig van de maan Andoria, die in een baan om de planeet Andor vliegt. Het is een soort die erg territoriaal is en die ook agressief kan zijn. De Andorianen zelf vinden niet dat ze agressief zijn.

De soort is erg herkenbaar. Ze hebben een diepblauwe huidskleur en spierwit haar. Op hun hoofd hebben ze een soort antennes die soms bewegen en soms niet. Het is onzeker waarvoor deze precies worden gebruikt, maar er wordt gesuggereerd dat het voor de communicatie is, maar misschien ook als een soort zintuig. De soort kan overleven zonder deze antennes, zoals te zien is in de aflevering van Star Trek: Enterprise, genaamd United. Echter is het een vernedering door het leven te gaan met slechts één of zonder antennes. Gelukkig groeien de antennes in een paar maanden weer terug.

De Andorianen hadden een groot probleem met de Vulcans. Beiden eisten eenzelfde planetoïde op (Wehtaan voor de Andorianen en Paan Mokar'a voor de Vulcans) in de 21e eeuw. De Andorians zijn erg territoriumgevoelig en wilden het niet afstaan.

Er kwam pas vrede tussen beiden in 2152 toen kapitein Jonathan Archer als tussenpersoon ging fungeren. Er kwam een vredesoverleg. De Andorians waren een van de eerste rassen die zich bij de Verenigde Federatie van Planeten aansloot. Sommige rebellerende Andoriaanse facties weigerden om zich bij de Federatie aan te sluiten, en deze vormden zelfs in de 24e eeuw nog een bedreiging voor Federatie-ruimteschepen.

In 2154 is er een kortdurende schermutseling geweest tussen de Andorians en de Vulcans, die wederom (onder andere) door Jonathan Archer tot een vreedzaam einde werd gebracht, nadat hij de val van de oorlogszuchtige Vulcaanse regering had veroorzaakt.

In de fictie van Star Trek komen de Andorianen vooral voor in de de oorspronkelijke serie en Star Trek: Enterprise. In de andere televisieseries wordt het ras af en toe bij naam genoemd, maar zijn er geen grote rollen voor Andorianen.