Tom Paris

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tom Paris
Personage uit Star Trek: Voyager
Robert Duncan McNeill by Gage Skidmore.jpg
Thuiswereld Aarde
Soort Mens
Geslacht Man
Rang Lieutentant
Haarkleur blond
Oogkleur blauw
Acteur Robert Duncan McNeill

Tom Paris is een personage uit de sciencefictionserie Star Trek: Voyager. De rol werd gespeeld door Robert Duncan McNeill.

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Tom Paris is op de U.S.S. Voyager terechtgekomen als strafvermindering. Hij had zich in het verleden aangesloten bij de rebelse Maquis. Maar eigenlijk meteen al opgepakt. Hij moest naar een strafkamp in Nieuw-Zeeland. Captain Janeway had een missie om een verdwenen Maquisschip (met daarin een spion; Tuvok) op te sporen. Ze kon, dacht ze, Tom Paris wel goed gebruiken omdat hij bij de Maquis zat en omdat hij dat gedeelte van de ruimte kende. In ruil voor zijn diensten zou hij strafvermindering krijgen.

Toen Voyager in het Delta kwadrant terechtkwam en de bemanning verplicht moest samenwerken met de Maquis stond hij er helemaal alleen voor. De bemanning van Voyager mocht hem niet in verband met zijn verleden, maar de Maquis mocht hem ook niet door het verraad dat hij had gepleegd. Hij had maar één vriend en dat is Harry Kim. Vlak nadat het Maquisschip en de U.S.S. Voyager in het Delta kwadrant terecht waren gekomen, redde hij het leven van Commander Chakotay (die eerst kapitein was op het Maquisschip). Hierdoor stelde hij onbewust zijn verdere leven veilig wat betreft de Maquis.

Tom Paris kreeg de functie van piloot en de rang van luitenant. Daar was hij zeer blij mee, omdat daarvan in eerste instantie absoluut geen sprake was. Hij bewees zijn dapperheid en trouw aan Voyager, waarmee hij uiteindelijk zijn respect verdiende. Alhoewel hij wel bekendstaat als rokkenjager en onvolwassen.

Ook staat hij bekend als goede holodeckromanschrijver. Dit doet hij voor zijn eigen ontspanning, maar ook van zijn collega's. Zijn bekendste werken zijn:

Enkele andere, onbekende werken van hem zijn de scène op Mars en de garage waar hij een 'ouderwetse' auto opknapt.

Een andere functie die Tom in het begin moest gaan vervullen was verpleegkundige. Hij had ooit een jaar voor verpleegkundige gestudeerd aan de Starfleet Academie. Dit viel hem erg tegen, dus toen Captain Janeway hem deze functie oplegde was Paris daar niet blij mee. Gelukkig nam Kes de functie wel graag op zich en was Paris weer even verlost van de zorgfunctie. Uiteindelijk, na 3 jaar, verliet Kes echter Voyager en moest Tom Paris alsnog deze functie opvullen. Hij wordt uiteindelijk een van de meest gewaardeerde personen op de U.S.S. Voyager.

Als piloot presteerde hij ook veel. Menig keer redt hij het schip als het verloren lijkt. Hij ontwerpt met andere personen een shuttle die warp 10 kan. Hij ontwikkelt ook de Delta Flyer.

In 2375 maakt Tom Paris een zeer grote fout. Dit kost hem zijn rang (hij wordt gedegradeerd) en hij moet 30 dagen lang in isolatie zitten. Hij negeerde namelijk directe orders van Captain Janeway en brak de belangrijkste regel van de Verenigde Federatie van Planeten. In deze tijd schrijft hij een brief aan zijn vader om alle daden uit te leggen waarom hij zo doet en zo is. Later wordt hij weer gepromoveerd tot luitenant.

Al was hij in het begin een echte flirter en rokkenjager, hij heeft zijn zinnen op een gegeven moment op B'Elana Torres gezet. In 2374 beginnen de twee een wankele relatie. Ondanks de nukken van B'Elana blijft Tom bij haar. In 2377 trouwen ze om kort daarna te horen te krijgen dat ze samen een kind krijgen. Hun kind wordt geboren op Voyager op het moment dat het schip door een Transwarp-rad gaat om bij het Alfa kwadrant te komen en om de Borg te ontvluchten. Ze hebben een gezonde dochter, genaamd Miral Paris.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]