Star Trek: Insurrection

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Star Trek: Insurrection
Logo van Insurrection
Tagline The Battle For Paradise Has Begun
Regie Jonathan Frakes
Producent Rick Berman
Scenario Rick Berman
Michael Piller
Hoofdrollen Patrick Stewart
Jonathan Frakes
Brent Spiner
Muziek Jerry Goldsmith
Cinematografie Matthew F. Leonetti
Distributie Paramount Pictures
Première 11 december, 1998
Genre actie, avontuur, sciencefiction
Speelduur 103 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Budget $ 58.000.000[1]
Opbrengst $ 119.000.000[1]
Gewonnen prijzen 2 prijzen
Overige nominaties 7 nominaties
Voorloper Star Trek: First Contact
Vervolg Star Trek: Nemesis
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Star Trek: Insurrection is een Amerikaanse speelfilm uit 1998 onder regie van Jonathan Frakes. Het is de negende Star Trekfilm, en de derde film met de acteurs van Star Trek: The Next Generation. De hoofdrollen werden vertolkt door de bekende acteurs uit de serie.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Gedurende een diplomatieke missie ontvangt de USS Enterprise bericht dat Data door het lint is gegaan tijdens een observatiemissie op de Ba'ku thuiswereld. De vredelievende Ba'ku, wiens planeet een speciale regenererende straling uitzendt, leven in harmonie met de natuur en weren elke vorm van technologie. Hun planeet en cultuur worden in het geheim bestudeerd door de Federatie en de Son'a.

De op hol geslagen Data verraadt zijn aanwezigheid aan de Ba’ku, en vlucht vervolgens weg met een ruimteschip. Middels een list slagen Picard en Worf erin Data te vangen en te herprogrammeren. Admiraal Dougherty van de federatie wil dat Picard zo snel mogelijk weer vertrekt nu dit achter de rug is. Picard vermoedt dat er iets niet klopt en bezoekt het Ba’ku dorp op de planeet om te kijken waarom Data op hol sloeg. Ze vinden een verlaten Federatieschip met daarop een groot holodeck. Dit deck vertoont een hologram van het Ba’ku dorp. Picard vermoedt dat iemand de Ba’ku buiten hun weten wil verplaatsen naar een andere planeet. Data stond op het punt dit schip te ontdekken. Daarom schoot een Son’a op hem, en activeerde zo Data’s zelfverdedigingsprogramma.

Tijdens hun onderzoek gebeuren er vreemde dingen met de crew. Picard wordt iets jonger, Riker en Deanna lijken hun oude relatie weer nieuw leven in te blazen en Geordi’s ogen beginnen zich te herstellen. Picard ondervraagt een Ba’ku vrouw genaamd Anij, en ontdekt dat ze minstens 10 keer ouder is dan ze eruitziet. De straling van de planeet houdt iedereen jong, en heeft nu ook invloed op de bemanning.

Geholpen door deze aanwijzingen concludeert Picard dat de Son’a en enkele corrupte Federatieagenten de planeet willen afpakken van de Ba’ku om zichzelf de regenererende krachten toe te kennen. Dit is zwaar in strijd met de Prime Directive van de Federatie. Picard confronteert Dougherty met zijn ontdekking, maar die beveelt Picard te vertrekken. Picard negeert dit bevel om de Ba’ku te helpen. Ze onthullen het holoschip en de plannen van Dougherty en Son’a-leider Adhar Ru’afo aan de Ba’ku. De enterprisecrew probeert de Ba’ku naar plekken te leiden waar ze niet vandaan kunnen worden gestraald. Ondertussen probeert de Enterprise, onder bevel van Riker, Starfleet te waarschuwen over de situatie. De Enterprise bevecht enkele Son’a schepen en vernietigt ze.

Picard wordt gevangen door de Son’a en Dougherty. Hij onthult aan Dougherty dat de Ba’ku hem iets interessants hebben verteld. De Son’a zijn in feite zelf Ba’ku, die eeuwen geleden van de planeet werden verbannen en nu gewoon wraak willen.

Niet in staat om de Ba’ku van de planeet te halen of de Enterprise te stoppen, besluit Ru’afo meteen te beginnen met het oogsten van het element dat de verjongende straling voortbrengt. Dit zal ongetwijfeld iedereen die nog op de planeet zit doden. Dougherty ziet zijn fout in en probeert Ru’afo te stoppen, maar wordt door hem gedood.

Picard kan ontsnappen dankzij een van de Son’a, Gallatin, die ook tegen Ru’afo’s plan is. De Enterprisecrew neemt bezit van het holoschip, en teleporteert de gehele bemanning van Ru’afo’s schip hierheen om hen te laten denken dat hun plan is geslaagd. Wanneer Ru’afo ontdekt dat hij op het holoschip zit, probeert hij alsnog de oogstmachine te starten. Het komt tot een gevecht tussen hem en Picard. Picard activeert de zelfvernietiging en wordt opgepikt door de Enterprise. Ru’afo blijft achter op de oogstmachine, en wordt samen met het ding vernietigd.

De nu leiderloze Son’a sluiten vrede met de Ba’ku en mogen terugkeren naar de planeet. De Enterprise stort zich weer op zijn normale taken.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Acteur Personage
Stewart, Patrick Patrick Stewart Kapitein Jean-Luc Picard
Frakes, Jonathan Jonathan Frakes Commander William T. Riker
Spiner, Brent Brent Spiner Lt. Commander Data
Burton, LeVar LeVar Burton Lt. Commander Geordi La Forge
Dorn, Michael Michael Dorn Lt. Commander Worf
McFadden, Gates Gates McFadden Dr. Beverly Crusher
Sirtis, Marina Marina Sirtis Commander Deanna Troi
Abraham, F. Murray F. Murray Abraham Adhar Ru'afo
Murphy, Donna Donna Murphy Anij
Zerbe, Anthony Anthony Zerbe Admiraal Matthew Dougherty
Niznik, Stephanie Stephanie Niznik Ensign Kell Perim
Kelly, Daniel Hugh Daniel Hugh Kelly Sojef
Henry, Gregg Gregg Henry Gallatin
Welch, Michael Michael Welch Artim

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Notities[bewerken | brontekst bewerken]

Verwijderde scènes[bewerken | brontekst bewerken]

De originele versie van de film bevatte verschillende scènes die eruit werden geknipt voordat de film in première ging.

 • Een uitgebreidere “bibliotheekscène” waarin Riker en Troi kleine papierballen naar elkaar gooien.
 • Een scène waarin Picard en Anij elkaar kussen.
 • Een scène waarin Picard kaas knoeit op een PADD met daarop de Briar Patch.
 • De afwerping van de warpkern.
 • Data die de toestand van het jacht van de kapitein vermeld voordat hij eruit wordt gestraald en het jacht wordt opgeblazen.
 • Data die enkele Son'a op de Ba'ku planeet neerslaat.
 • De zin "There will be no cover-up" op het Son'a schip.
 • De originele versie van het gevecht tussen Picard en Ru'afo bevatte een extra scène. Nadat Picard wordt weggestraald door de Enterprise, zou Ru’afo in de ring rondom de planeet vallen en verjongd worden tot een kind, alvorens de oogstmachine ontploft.
 • Armin Shimerman zou oorspronkelijk meedoen aan het einde van de film als zijn Star Trek: Deep Space Nine personage Quark; de scène werd wel gefilmd, maar Frakes vond dat hij niet paste bij de rest van de film.[3]

Veel van deze scènes zijn wel verwerkt in de speciale collectorseditie, uitgebracht in 2005.

Prijzen/nominaties[bewerken | brontekst bewerken]

In 1999 werd “Star Trek: Insurrection” genomineerd voor 7 prijzen, waarvan hij er 2 won.[4]

Gewonnen:

Enkel genomineerd:

 • Twee Saturn Awards:
  • Beste Make-up
  • Beste Sciencefictionfilm
 • De Hugo Award voor “Best Dramatic Presentation”
 • De Golden Satellite Award voor Beste visuele effecten in een film
 • De Young Artists Award voor Beste familiefilm – drama.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]