Star Trek: Nemesis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Star Trek: Nemesis
Logo van Nemesis
Regie Stuart Baird
Scenario John Logan
Rick Berman
Brent Spiner
Hoofdrollen Patrick Stewart
Jonathan Frakes
Muziek Jerry Goldsmith
Cinematografie Jeffrey L. Kimball
Distributie Paramount Pictures
Première 13 december, 2002
Genre actie, avontuur, sciencefiction
Speelduur 116 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Budget $ 60.000.000[1]
Opbrengst $ 67.312.826[1]
Gewonnen prijzen Young Artists Award.
Overige nominaties 5 nominaties
Voorloper Star Trek: Insurrection
Vervolg Star Trek
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Star Trek: Nemesis is een Amerikaanse sciencefictionfilm uit 2002. Het is de tiende film in de Star Trekserie, en de vierde waarin de acteurs van Star Trek: The Next Generation meespelen. De film werd geregisseerd door Stuart Baird.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

De bemanning van de USS Enterprise is aanwezig bij de trouwerij van William T. Riker en Deanna Troi. Tevens zal Riker die avond afscheid nemen van de bemanning. Hij is gepromoveerd tot kapitein. Niet veel later vindt de bemanning op een planeet net buiten de Romulaanse neutrale zone de restanten van een androïde die sterk lijkt op Data. Wanneer hij in elkaar wordt gezet, stelt de androïde zich voor als B-4, een voorloper van Data. Hoewel hij eruitziet als Data, is zijn persoonlijkheid veel minder geavanceerd.

Het schip krijgt orders van Viceadmiraal Kathryn Janeway om op een diplomatieke missie te gaan naar Romulus, de planeet waar het hoogste orgaan van het Romulaanse rijk zich bevindt. Hier heeft zich recentelijk een militaire staatsgreep voorgedaan. Een jonge Reman genaamd Shinzon heeft de macht gegrepen. Deze Shinzon is een kloon van kapitein Picard, die in het diepste geheim is gemaakt door de Romulans met het plan Picard te vangen en Shinzon in zijn plaats naar de federatie te sturen. Het plan werd echter afgewezen door een nieuwe regering en Shinzon werd achtergelaten in de mijnen van Remus. Shinzon beweert vrede te willen, maar heeft in werkelijkheid een paar vervelende verrassingen in petto voor de Romulans en de Federatie.

De bemanning van de Enterprise ontdekt dat er ingebroken is in de computers van het schip. Picard wordt gevangen door Shinzon. Shinzons lichaam is langzaam aan het vergaan vanwege het kloonproces en hij heeft Picards DNA nodig om te overleven. De bemanning ontdekt dat B-4 een spion is die de informatie van de Enterprise doorgaf aan Shinzon. Ze slagen erin hem te vervangen door Data om Picard te redden. Picard en de bemanning bevechten Shinzons Warbird, de Scimitar, waarmee Shinzon de aarde wil vernietigen.

Met behulp van twee Romulaanse warbirds, wier kapiteins niet loyaal zijn aan Shinzon, wordt de strijd tegen Shinzon voortgezet. De warbirds raken zwaar beschadigd en moeten zich terugtrekken. De Enterprise ramt de Scimitar, wat beide schepen zware schade toebrengt. Shinzon wil de Scimitars superwapen inzetten om de Enterprise bloot te stellen aan schadelijke straling waardoor de hele bemanning om zal komen. Picard en Data betreden Shinzons schip. Picard gaat de strijd aan met Shinzon, en Data offert zichzelf op om de Enterprise te redden en de Scimitar te vernietigen.

De film eindigt met de Enterprise in een droogdok voor reparatie. Picard neemt afscheid van Riker, die het bevel zal gaan voeren op de Titan. B-4 is nog actief. Data heeft enkele van zijn eigen herinneringen overgebracht op B-4 in de hoop dat de androïde hem kan vervangen.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Acteur Personage
Stewart, Patrick Patrick Stewart Captain Jean-Luc Picard
Spiner, Brent Brent Spiner Lt. Commander Data/B-4
Frakes, Jonathan Jonathan Frakes Captain William T. Riker
Burton, LeVar LeVar Burton Lt. Commander Geordi La Forge
Dorn, Michael Michael Dorn Lt. Commander Worf
McFadden, Gates Gates McFadden Dr. Beverly Crusher
Sirtis, Marina Marina Sirtis Commander Deanna Troi
Perlman, Ron Ron Perlman Reman Viceroy
Hardy, Tom Tom Hardy Praetor Shinzon
Meyer, Dina Dina Meyer Romulan Commander Donatra
Ciccolella, Jude Jude Ciccolella Romulan Commander Suran
Mulgrew, Kate Kate Mulgrew Vice Admiral Kathryn Janeway
Goldberg, Whoopi Whoopi Goldberg Guinan
Wheaton, Wil Wil Wheaton Lt. Wesley Crusher

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Verwijderde scènes[bewerken | brontekst bewerken]

“Nemesis” werd net als Star Trek V: The Final Frontier ongeveer 1/3 ingekort vanuit een veel langere speelduur. Veel van de verwijderde scènes in de film waren “personagemomenten” die dieper inspeelden op de relaties tussen enkele personages. Een punt van kritiek op Nemesis is dat veel van deze verwijderde scènes de beste acteermomenten, emotionele inhoud en toevoegingen aan het verhaal bevatten, maar werden weggelaten om plaats te maken voor de actiescènes en special effects. Rick Berman heeft toegegeven dat ten minste 50 minuten aan beeldmateriaal wel is gefilmd, maar het nooit heeft gehaald tot de uiteindelijke versie van de film. Ongeveer 17 minuten aan verwijderde scènes is wel verwerkt in de dvd uitgave van de film. Deze scènes zijn:

  • een privé-gesprek tussen Data en Picard onder het genot van een glaasje wijn ("Chateau Picard") waarin ze discussiëren over het feit dat de crew van de Enterprise langzaam zijn eigen weg gaat.
  • Een vroegtijdige introductie van Shinzon in de film (direct na de bruiloftsreceptie). Deze scène bevat ook dialogen uit de trailer van de film: "But in darkness there is strength..." (Viceroy) en "The time we have dreamt of is at hand... the mighty Federation will fall before us..." (Shinzon).
  • De tweede "mind-rape" scène van Counselor Troi in de Turbolift.
  • De scène waarin Picard en Troi door een gang lopen en Troi aan Picard vertelt dat hij en Shinzon twee heel verschillende mensen zijn.
  • De ziekenboeg die zich voorbereidt op het komende gevecht en de mogelijke gewonden die gaan vallen.
  • Een verlengde versie van de scène waarin Crusher Picard bezoekt in zijn hut. In deze verlengde versie vertelt Crusher aan Picard dat Shinzon een heel ander persoon is, niet de man die ze de afgelopen 30 jaar heeft leren kennen.
  • Worf die Picard waarschuwt voor de Romulans kort voordat ze naar Romulus vertrekken.
  • Riker en Troi die met Worf discussiëren over hun trouwplannen.
  • Een verlengde versie van Picard’s eerste ontmoeting met Shinzon.
  • Een verlengd einde – een nieuwe First Officer (Commander Martin Madden) wordt geïntroduceerd op de Enterprise, en twee grappige momenten worden hierna getoond. Riker vertelt Madden om Kapitein Picard met "Jean-Luc" aan te spreken. Later, in een conversatie met Picard, doet Madden dit ook waarbij Madden beseft dat Riker hem beet heeft genomen.

Nemesis zou de eerste Star Trek film zijn met het personage Wesley Crusher (gespeeld door Wil Wheaton). Zijn scènes zijn echter bijna geheel verwijderd, en hij heeft derhalve enkel een cameo op de bruiloftsreceptie.

Reactie[bewerken | brontekst bewerken]

De film kwam uit op 13 december 2002, en moest het daarbij opnemen tegen Harry Potter and the Chamber of Secrets, de 20e James Bondfilm Die Another Day en The Lord of the Rings: The Two Towers.

De opbrengst van de film was de laagste van de filmserie met $43.254.409 per december 2004. Het was ook de eerste Trek film die niet bij opening binnenkwam op de eerste plaats in de US box office. De film bracht wereldwijd $67.312.826 op, op een budget van $60,000,000.[2]

In tegenstelling tot "Insurrection" kon "Nemesis" zelfs niet internationaal goed scoren. Er werden minder kaarten voor verkocht dan voor elke voorgaande Star Trek film, op "The Search for Spock" na. Op Rotten Tomatoes kreeg de film een beoordeling van 37% "rotten" van de critici, maar een 64% “fresh” van de gebruikers[3] en een Metacritic score van 50 van de 100.[4]

Prijzen/nominaties[bewerken | brontekst bewerken]

In 2003 werd “Star Trek: Nemesis” genomineerd voor vijf prijzen, waarvan hij er een won.[5]

Gewonnen:

Alleen genomineerd:

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]