Andreas Faludi

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Andreas Faludi
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Persoonlijke gegevens
Volledige naam Andreas Karl Friedrich Faludi
Geboortedatum 1940
Geboorteplaats Boedapest, Hongarije
Wetenschappelijk werk
Vakgebied architectuur, stedenbouw en planologie
Onderzoek Ruimtelijke ordening van Europa
Overig onderzoek Omgevingsplanning in Nederland
Publicaties Cohesie, samenhang, samenwerking: Europese Ruimtelijke Ordening in de maak?
Bekend van Analyse van de Europese planologie
Alma mater Technische Universiteit Wenen
Portaal:  Wetenschap & Technologie

Andreas Karl Friedrich Faludi (1940, Boedapest, Hongarije) studeerde architectuur en stedenbouw aan de Technische Universiteit Wenen en promoveerde in 1967. De afgelopen vijftien jaar was Andreas Faludi de grote man achter de analyse van de Europese planologie.[1] Hij is een van de weinige auteurs op dit thema. Zijn impact op de planologie is onmiskenbaar, initiërend en divers.[2]

Loopbaan[bewerken]

Faludi begon zijn carrière bij de School of Architecture van de Oxford Polytechnic, tegenwoordig de Oxford Brookes University genoemd, in Oxford in Engeland. In zijn ‘Engelse’ periode heeft Faludi verschillende lijnen in de planning theorie samengebracht en verbonden met het filosofisch debat rond het critisch rationalisme. Door zijn acties heeft de discipline planologie een sterk theoretisch fundament weten te ontwikkelen. Hij werd hoogleraar Stedenbouw en Stedenbouwkundig Ontwerpen aan de Technische Universiteit Delft (1974 - 1977). Vervolgens bekleedde hij een leerstoel Planologie aan de Universiteit van Amsterdam (1977 - 1998) en een persoonlijke leerstoel 'Ruimtelijke Beleidsstelsels in Europa' aan de Radboud Universiteit Nijmegen (1999 - 2004).
Hij was gegrepen door het bijzondere karakter van de Nederlandse planologie. In de jaren 80 en 90 heeft hij het planologisch debat in Nederland over hoe we naar de ruimtelijke inrichting en naar ruimtelijke ontwikkeling kunnen kijken van veel ideeën en voorbeelden voorzien. Vooral heeft hij de invloed van de Nederlandse cultuur op de ruimte en de invloed van de ruimte (de delta Nederland) op de Nederlandse cultuur beschreven. ‘The Dutch love rule and order’ is wellicht zijn meest geciteerde oneliner.
In de jaren negentig heeft Faludi de term 'omgevingsplanning' gelanceerd, waarmee hij een paraplubegrip voorstelde om de verschillende vormen van Nederlandse planning (ruimtelijke ordening, watermanagement, milieuplanning, verkeer en infrastructuurplanning, etc.) te verbinden.[3] Dit begrip heeft de laatste decennia de Nederlandse planologie beheerst. Een bewijs voor zijn invloed is het voorstel van de Rijksoverheid om alle wetgeving rond ruimtelijke planning (meer dan 60 afzonderlijke wetten) samen te voegen in één 'omgevingswet'. Dit voorstel voor één omgevingswet is op dit moment uiterst actueel.
Faludi is 'founding member' van de Association of European Schools of Planning (AESOP)[4]

Onderscheidingen[bewerken]

Recente publicaties[bewerken]

  • Cohesie, samenhang, samenwerking: Europese Ruimtelijke Ordening in de maak?[7] (2010)
  • Andreas Faludi (ed), European Territorial Cooperation and Learning[8] (2011)
  • Europees Ruimtelijk Onderzoek en Planning (2008)
  • Het Maken van het Europees Ruimtelijk Ontwikkelingsperspectief: gwwn Masterplan (2002)