Androgeenongevoeligheidssyndroom

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Esculaap Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.
Androgeenongevoeligheidssyndroom
Synoniemen
Nederlands androgeeninsensitiviteitssyndroom[1]
Coderingen
ICD-10 E34.5
ICD-9 259.5
OMIM 312300 300068
eMedicine ped/2222
MeSH D013734
Portaal  Portaalicoon   Geneeskunde

Het androgeenongevoeligheidssyndroom,[1] afgekort tot AOS, is een aangeboren afwijking waardoor iemand niet of onvoldoende reageert op mannelijke geslachtshormonen (androgenen). Internationaal aangeduid als een van de XY-Differences of Sex Development (DSD).

Het DNA van mannen en vrouwen verschilt doordat mannen een X- en een Y-chromosoom hebben en vrouwen twee X-chromosomen. Vanaf de achtste week van de zwangerschap gaan embryo's met XY-chromosomen veel androgenen produceren, waardoor ze mannelijke geslachtskenmerken ontwikkelen.

Embryo's met AOS hebben XY-chromosomen en er worden ook testes gevormd, maar reageren niet op de mannelijke geslachtshormonen. Hierdoor ontwikkelen zich vrouwelijke geslachtskenmerken.

Omdat mensen met AOS niet beïnvloed worden door het mannelijke hormonen, heeft hun lijf een vrouwelijk uiterlijk. Net als bij andere mensen kan hun genderidentiteit geheel vrouwelijk or geheel mannelijk zijn, of een andere vorm hebben.

Er zijn enkele verschillen tussen het lichaam van mensen met AOS en een gemiddeld vrouwelijk lichaam. De belangrijkste zijn:

Genetische achtergrond[bewerken]

AOS ontstaat door veranderingen in het gen AR, gelegen op het X-chromosoom, in band q11-13. Door deze veranderingen wordt het eiwit waaraan androgenen binden onwerkzaam.

De ziekte erft X-gebonden recessief over. Vrouwen met een afwijkend gen op slechts 1 van beide X-chromosomen zijn drager, en hebben geen symptomen of een klein beetje, zoals minder oksel- en schaamhaar en minder kans op acne tijdens de puberteit. Zij kunnen de aandoening doorgeven.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]

  • AISNederland
    belangenvereniging voor vrouwen en meisjes met AOS* en hun ouders