Anglo-Amerika

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Kaart van Anglo-Amerika, met Quebec in blauw, de rest van Canada en de Verenigde Staten in donkergroen en de rest van Engelstalig Amerika in lichtgroen

Anglo-Amerika wordt gevormd door de gebieden op het Amerikaanse continent waar Engels de belangrijkste taal is of met belangrijke etnische, taalkundige of culturele invloed vanuit het Verenigd Koninkrijk. De regio is de tegenhanger van Latijns-Amerika, een regio waar de Romaanse talen overheersen.

Definitie[bewerken | brontekst bewerken]

De kern van Anglo-Amerika wordt gevormd door de Verenigde Staten en Canada en de Amerikaanse Caraïbische gebiedsdelen (Amerikaanse Maagdeneilanden, Puerto Rico). De grotendeels Franstalige Canadese provincie Quebec wordt om historische, geografische, economische en culturele redenen, of simpelweg omdat het gebied tot Canada behoort, doorgaans ook tot Anglo-Amerika gerekend.

Andere delen van Engelstalig Amerika worden, afhankelijk van het gezichtspunt, wel[1] of niet[2] tot Anglo-Amerika gerekend. Het gaat dan om:

Anglo-Amerikanen[bewerken | brontekst bewerken]

De Engelse term Anglo-American, soms verkort tot Anglo,[3] kan verwijzen naar een Engels sprekende Amerikaan of Canadees met Europese voorouders. Dit gebruik vindt zijn oorsprong tijdens de Mexicaans-Amerikaanse Oorlog, in de discussie over de geschiedenis van de Engelssprekenden in de Verenigde Staten in relatie tot de Spaanstaligen. Het onderscheid naar Engelse, Ierse, Nederlandse, Scandinavische en Duitse Amerikanen verdween naar de achtergrond, waardoor er een meerderheid van Amerikanen van algemene Noord-Europese herkomst was.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Noten[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Anglo-America", vol. 1, Micropædia, Encyclopædia Britannica, 15th ed., Chicago: Encyclopædia Britannica, Inc., 1990. ISBN 0-85229-511-1.
  2. North America" The Columbia Encyclopedia, 6th ed. 2001-5. New York: Columbia University Press.
  3. Mish, Frederic C., Editor in Chief Webster's Tenth New Collegiate Dictionary Springfield, Massachuetts, U.S.A.:1994--Merriam-Webster Zie de oorspronkelijke definitie (definitie #1), waar 'Anglo' gedefinieerd wordt als een synoniem voor 'Anglo-American' (p. 86).