Annelien Bredenoord

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Annelien Bredenoord
Annelien Bredenoord
Volledige naam Anne Lydia Bredenoord
Geboren 1 augustus 1979
Geboorteplaats Utrecht
Functie Lid Eerste Kamer
Titulatuur prof. dr.
Functies
2015-2018,
2019-heden
Lid van de Eerste Kamer
2019-heden Fractievoorzitter Eerste Kamer
Website
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Commons heeft mediabestanden in de categorie Annelien Bredenoord.

Anne Lydia (Annelien) Bredenoord (Utrecht, 1 augustus 1979) is een Nederlands ethica en een politica namens D66.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Bredenoord studeerde theologie en politicologie aan de Universiteit Leiden en promoveerde in 2010 in de medische ethiek aan de Universiteit Maastricht met het proefschrift Ethics at the interface of reproductive medicine and genetic technology: the case of mitochondrial disorders. Sindsdien is zij werkzaam bij het Julius Centrum van het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC Utrecht). In 2014 werd ze geïnstalleerd als lid van de Jonge Akademie van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). In februari 2017 is ze benoemd tot hoogleraar ethiek van biomedische innovatie aan het UMC Utrecht, waar ze bestudeert hoe innovaties in de (bio)medische wetenschappen en nieuwe biomedische technologie, zoals genetica, stamcelonderzoek, voortplantingstechnologie, Big Data en biobanken, op een ethisch verantwoorde wijze vertaald kunnen worden naar patiëntenzorg en de maatschappij.

Bredenoord adviseert in binnen- en buitenlandse commissies over medisch-ethisch beleid, o.a. als voorzitter van de Ethics Committee van de International Society for Stem Cell Research (sinds juni 2015), de Ethics Working Party van het International Stem Cell Forum, the Hinxton Group, de Jonge Gezondheidsraad, de Landelijke Indicatiecommissie Preïmplantatie Genetische Diagnostiek, de KNAW Raad voor Medische Wetenschappen (sinds januari 2017), de NIAS-Lorentz Scientific Advisory Board, de l’Oreal UNESCO For Women in Science Jury, de Beraadsgroep Voortplantingsgeneeskunde en de Medisch-Ethische Toetsingscommissie (METC) van het UMC Utrecht.

Sinds 9 juni 2015 is Bredenoord namens D66 lid van de Eerste Kamer. Van 3 oktober 2018 tot en met 22 januari 2019 was ze afwezig vanwege zwangerschaps- en bevallingsverlof en werd ze vervangen door Anita Vink.

Per 1 oktober 2021 is Bredenoord benoemd tot rector magnificus van de Erasmus Universiteit Rotterdam.[1]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]