Annelien Bredenoord

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Annelien Bredenoord
Oratie hoogleraar Annelien Bredenoord (38803034930).jpg
Volledige naam Anne Lydia Bredenoord
Geboren 1 augustus 1979
Geboorteplaats Utrecht
Functie Hoogleraar UMC Utrecht (2017) en Lid Eerste Kamer
Titulatuur Prof. dr.
Functies
2017- Hoogleraar Ethiek van biomedische wetenschappen
2015- Lid Eerste Kamer
Website
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Anne Lydia (Annelien) Bredenoord (Utrecht, 1 augustus 1979) is hoogleraar Ethiek van biomedische wetenschappen en een Nederlands politicus namens D66.

Biografie[bewerken]

Bredenoord studeerde theologie en politicologie aan de Rijksuniversiteit Leiden en promoveerde in de medische ethiek aan de Universiteit Maastricht. Sindsdien is zij werkzaam bij het Julius Centrum van het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC Utrecht). In februari 2017 is ze benoemd als hoogleraar Ethiek van Biomedische wetenschappen (leeropdracht Ethiek van biomedische innovatie) van het UMC Utrecht, waar zij bestudeert hoe innovaties in de (bio)medische wetenschappen en nieuwe biomedische technologie, zoals genetica, stamcelonderzoek, voortplantingstechnologie, Big Data en biobanken, op een ethisch verantwoorde wijze vertaald kunnen worden naar patiëntenzorg en de maatschappij. In 2014 is zij geïnstalleerd als lid van de Jonge Akademie van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW).

Bredenoord adviseert in binnen- en buitenlandse commissies over medisch-ethisch beleid, o.a. als voorzitter van de Ethics Committee van de International Society for Stem Cell Research (sinds juni 2015), de Ethics Working Party van het International Stem Cell Forum, the Hinxton Group, de Jonge Gezondheidsraad, de Landelijke Indicatiecommissie Preïmplantatie Genetische Diagnostiek, de KNAW Raad voor Medische Wetenschappen (sinds januari 2017), de NIAS-Lorentz Scientific Advisory Board, de l’Oreal UNESCO For Women in Science Jury, de Beraadsgroep Voortplantingsgeneeskunde en de Medisch-Ethische Toetsingscommissie (METC) van het UMC Utrecht.

Sinds 9 juni 2015 is Bredenoord daarnaast lid van de Eerste Kamer.

Externe links[bewerken]