Naar inhoud springen

Annelien Bredenoord

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Annelien Bredenoord
Bredenoord bij haar oratie,
Persoonlijke gegevens
Volledige naam Anne Lydia Bredenoord
Geboren Utrecht, 1 augustus 1979
Nationaliteit Vlag van Nederland Nederlands
Partij D66
Werkzaamheden
Vakgebied Medische ethiek
Universiteit Erasmus Universiteit Rotterdam
Universiteit Leiden
Proefschrift Ethics at the interface of reproductive medicine and genetic technology: the case of mitochondrial disorders (2010)
Functies
2015-2018,
2019–2023
Lid van de Eerste Kamer
2019–2023 Fractievoorzitter in de Eerste Kamer
2021–heden Rector magnificus van de Erasmus Universiteit Rotterdam
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

Anne Lydia (Annelien) Bredenoord (Utrecht, 1 augustus 1979) is een Nederlands ethica en een politica namens D66.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Bredenoord studeerde theologie en politicologie aan de Universiteit Leiden en promoveerde in 2010 in de medische ethiek aan de Universiteit Maastricht op het proefschrift Ethics at the interface of reproductive medicine and genetic technology: the case of mitochondrial disorders. Daarna was zij werkzaam bij het Julius Centrum van het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC Utrecht). In 2014 werd ze geïnstalleerd als lid van de Jonge Akademie van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). In februari 2017 werd ze benoemd tot hoogleraar ethiek van biomedische innovatie aan het UMC Utrecht, waar ze bestudeerde hoe innovaties in de (bio)medische wetenschappen en nieuwe biomedische technologie, zoals genetica, stamcelonderzoek, voortplantingstechnologie, Big Data en biobanken, op een ethisch verantwoorde wijze vertaald kunnen worden naar patiëntenzorg en de maatschappij.

Bredenoord adviseert in binnen- en buitenlandse commissies over medisch-ethisch beleid, o.a. als voorzitter van de Ethics Committee van de International Society for Stem Cell Research (sinds juni 2015), de Ethics Working Party van het International Stem Cell Forum, the Hinxton Group, de Jonge Gezondheidsraad, de Landelijke Indicatiecommissie Preïmplantatie Genetische Diagnostiek, de KNAW Raad voor Medische Wetenschappen (sinds januari 2017), de NIAS-Lorentz Scientific Advisory Board, de l’Oreal UNESCO For Women in Science Jury, de Beraadsgroep Voortplantingsgeneeskunde en de Medisch-Ethische Toetsingscommissie (METC) van het UMC Utrecht.

Van 9 juni 2015 tot en met 12 juni 2023 was Bredenoord namens D66 lid van de Eerste Kamer. Van 3 oktober 2018 tot en met 22 januari 2019 was ze afwezig vanwege zwangerschaps- en bevallingsverlof en werd ze vervangen door Anita Vink.

Op 1 oktober 2021 werd Bredenoord benoemd tot rector magnificus van de Erasmus Universiteit Rotterdam.[1]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Voorganger:
Frank van der Duyn Schouten (a.i.)
Rector magnificus van de Erasmus Universiteit Rotterdam
2021–heden
Opvolger:
-
Zie de categorie Annelien Bredenoord van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.