Anthony Weiner

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Anthony Weiner
Anthony David Weiner
Anthony David Weiner
Geboren 4 september 1964
New York City (New York)
Politieke partij Democratische Partij
Partner Huma Abedin (sinds 2010)
Beroep Politicus
Ambtenaar
Religie Joods
Afgevaardigde voor New York
9e District
Aangetreden 3 januari 1999
Einde termijn 21 juni 2011
Voorganger Chuck Schumer
Opvolger Bob Turner
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Anthony David Weiner (New York City, 4 september 1964)[1] is een Amerikaans politicus van de Democratische Partij. Hij was van 1999 tot 2011 lid van het Huis van Afgevaardigden voor de Democratische Partij. De naam Weiner wordt uitgesproken als wiener (ˈwiːnər).

Politieke loopbaan[bewerken]

Hij is afgestudeerd aan de State University of New York at Plattsburgh. Van 1985 tot 1991 was hij assistent van congreslid Charles Schumer. Hij had zitting in het stadsbestuur van New York van 1992 tot 1998. Hij werd verkozen in 1998 en volgde de democraat Charles Schumer op. Hij werd zes keer herkozen, met 59% van de stemmen in 2010.

Weiner is een voorstander van de United States National Health Care Act die Medicare uitbreidt naar alle Amerikanen. Hij is pro-choice en stemde tegen de Partial-Birth Abortion Ban Act uit 2003. Hij diende voorstellen in om tabakssmokkel tegen te gaan.

Hij stemde voor gebruik van geweld tegen Irak in 2002, maar stelde later een terugtrekking voor. In 2006 probeerde hij een Palestijnse delegatie uit de Verenigde Staten te weren. In 2007 probeerde hij samen met afgevaardigde Jerrold Nadler de verkoop van $20 miljard aan wapens aan Saudi-Arabië te voorkomen. Hij is kritisch over het voorstel van president Barack Obama om het land voor 60 miljard aan wapens te leveren.

Weiner had zitting in:

Sexting-schandaal[bewerken]

Op 27 mei 2011 verstuurde Weiner via Twitter een link naar een foto van zijn erectie in een onderbroek. Eerst ontkende Weiner dit, verklaarde dat hij gehackt was, en dat onderzocht moet worden of het wel zijn penis is op de foto. Later verklaarde hij de foto wel degelijk verzonden te hebben, en er bleken ook andere foto's te zijn. De zaak werd breed uitgemeten in de media, en werd bekend als het Anthony Weiner sexting scandal of Weinergate. Op 16 juni 2011 trad Weiner af en werd opgevolgd door de Republikein Bob Turner.

Burgemeestersverkiezing van New York City[bewerken]

In een interview met The New York Times Magazine, online gepubliceerd op 10 april 2013, vroeg Weiner om een tweede kans en liet hij optekenen dat hij een kandidatuur voor het burgemeesterschap van New York City overwoog. Weiner had tegen maart 2013 al meer dan 5,1 miljoen dollar opgehaald voor zijn campagne. Op 21 mei 2013 kondigde hij in een YouTube-filmpje aan zich kandidaat te willen stellen.