Apatheïsme

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Deel van een serie artikelen over de
Godsdienstfilosofie
Filosofie

Portaal  Portaalicoon  Filosofie

Apatheïsme (een portmanteau van apathie en theïsme/atheïsme), ook bekend als pragmatisch atheïsme of praktisch atheïsme is een geloofspositie gekenmerkt door apathie, minachting, of gebrek aan interesse voor de aanwezigheid of niet-afwezigheid van geloof in een godheid. Een apatheïst is iemand die niet geïnteresseerd is in het aanvaarden of verwerpen van stellingen over het bestaan of niet bestaan van een God. Met andere woorden, een apatheïst is iemand die de vraag naar het bestaan van goden afschrijft als betekenisloos en niet relevant voor zijn of haar leven.

In tegenstelling tot theïsten en atheïsten, heeft een apatheïst de eigenschap dat zijn of haar gedrag niet zou veranderen indien er uitsluitsel kwam over (de mogelijkheid tot het bewijzen van) het bestaan van God.[1]

Apatheïsme is allereerst een waardeoordeel, meestal gesteld vanuit godsdienstige achtergrond. Een "apatheïst" zal zichzelf nooit zo noemen, anders dan bijvoorbeeld een atheïst of agnosticus.

Apathisch agnosticisme (ook wel pragmatisch agnosticisme genoemd) is een visie die stelt dat, ondanks het feit dat er eeuwen van debat over het bestaan of het niet bestaan van God heeft plaatsgevonden, dit een nutteloos debat is. Dit omdat het blijkbaar niet uitmaakt of goden al dan niet bestaan, want zelfs als ze zouden bestaan lijken ze niet geïnteresseerd te zijn in het lot van de mensen. Hierdoor achten ze het bestaan van God onbelangrijk voor het persoonlijke leven en in het beste geval een louter academische vraag.

Externe links[bewerken]