Appel (Gelderland)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Appel
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Appel (Gelderland)
Appel (Gelderland)
Situering
Provincie Gelderland
Gemeente Nijkerk
Coördinaten 52° 11′ NB, 5° 33′ OL
Algemeen
Inwoners 750
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Appel is een buurtschap van de stad Nijkerk, in de gemeente Nijkerk, in de Nederlandse provincie Gelderland. Het bestaat uit boerderijen, woonhuizen en landhuizen omringd door weilanden en bossen. Ondanks dat de boerderijen en huizen ver uit elkaar staan, kan men toch spreken van een hechte gemeenschap.

Walburg[bewerken]

In 2006 werd door de Nijkerkse amateurarcheoloog Leendert de Boer, de Appelse walburg, een duizend jaar oude ringwalburg ontdekt. Het terrein beslaat 100 x 90 meter. In 2007 werd begonnen met onderzoek door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed die in augustus 2011 werd afgerond en gepresenteerd aan de gemeente Nijkerk. Volgens de rijksdienst is zo’n groot archeologisch complex voor Nederland zeldzaam. Behalve de walburg trof men een middeleeuwse versterking aan bestaande uit wallen, grachten, restanten van houten gebouwen en andere bewoningssporen. Verder stelden de onderzoekers vast dat in dit gebied op grote schaal moerasijzererts is gewonnen en dat binnen de omwalling een smid en bronsgieter moeten hebben gewerkt. De rijksdienst heeft het voornemen om de walburg aan te wijzen als archeologisch rijksmonument.[1][2] Mogelijk gaat het hier om het Hamalandse landgoed Appeltervika dat in het jaar 960 werd vermeld op een beslechtingsoorkonde van Wichman IV toen het goed aan het Abdijvorstendom Elten werd geschonken.[3]

Bezienswaardigheden[bewerken]

  • Landgoed Appel vormt een belangrijk deel van de buurtschap. Het bestaat uit landbouwgrond, heide en bos. Verder zijn er houtwallen, singels en lanen.
  • Tussen Appel en Voorthuizen ligt het natuurgebied de Appelsche Heide.
  • Aan de Barneveldseweg staat de in 1888 gebouwde en in 2006 gerestaureerde korenmolen De Hoop, ook wel de Appelse Molen genoemd.

Buurtvereniging[bewerken]

De meeste inwoners van de buurtschap zijn lid van de Buurtvereniging Appel-Driedorp. De vereniging heeft als doel de saamhorigheid in de buurt in stand te houden. Ze organiseert evenementen en behartigt de belangen van de buurt bij verschillende overheidsorganen. De buurtvereniging heeft een eigen lied en vlag. [4]

Sport en recreatie[bewerken]

Door de buurtschap loopt de Europese wandelroute E11, ter plaatse beter bekend als Marskramerpad. De route komt vanuit Terschuur, loopt onder andere langs De Hoop en vervolgt richting Veenhuizerveld. Het plaatselijke klompenpad heet Het Appelpad.

Openbaar vervoer[bewerken]

Maandag tot en met vrijdag rijdt langs de Barneveldseweg lijn 87 (Barneveld-Nijkerk) van Syntus Gelderland[5]. Tot 1937 passeerde het Kippenlijntje (een lokale spoorlijn) de buurtschap. Sinds dat jaar is de lijn ingekort tot Ede-Barneveld. Een deel van dat tracé wordt nu gebruikt voor een hoogspanningsleiding. Zie daarvoor ook Stopplaats Appel.

Zie ook[bewerken]

Beluister

(info)