Appel (Gelderland)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Appel
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Appel (Gelderland)
Appel (Gelderland)
Situering
Provincie Gelderland
Gemeente Nijkerk
Coördinaten 52° 11′ NB, 5° 33′ OL
Algemeen
Inwoners ongeveer 120
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Appel is een buurtschap bij de stad Nijkerk, in de Nederlandse provincie Gelderland. Het ligt tegen de grens van de gemeente Barneveld. Het ligt 5 kilometer van het centrum van de stad Nijkerk. Het bestaat uit een aantal boerderijen, woonhuizen, landhuizen omringd door weilanden en bossen. Ondanks dat de boerderijen en huizen ver uit elkaar staan, kan men toch spreken van een hechte gemeenschap. Appel zelf heeft ongeveer 120 inwoners, maar in de volksmond zeggen mensen die in 't Woud wonen ook dat ze in Appel wonen.

In Appel staat langs de Barneveldseweg op nummer 178 de in 1888 gebouwde en in 2006 volledig gerestaureerde korenmolen De Hoop.

Walburcht[bewerken]

In 2006 werd door toeval een duizend jaar oude ringwalburg ontdekt. Het terrein beslaat 100 x 90 meter. In 2007 werd begonnen met onderzoek door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed die in augustus 2011 werd afgerond en gepresenteerd aan de gemeente Nijkerk. Volgens de rijksdienst is zo’n groot archeologisch complex voor Nederland zeldzaam. Behalve de walburg trof men een middeleeuwse versterking aan bestaande uit wallen, grachten, restanten van houten gebouwen en andere bewoningssporen. Verder stelden de onderzoekers vast dat in dit gebied op grote schaal moerasijzererts is gewonnen en dat binnen de omwalling een smid en bronsgieter moeten hebben gewerkt. De rijksdienst heeft het voornemen om de walburg aan te wijzen als archeologisch rijksmonument.[1][2] Mogelijk gaat het hier om het Hamalandse landgoed Appeltervika dat in het jaar 960 werd vermeld op een beslechtingsoorkonde van Wichman IV toen het goed aan het Abdijvorstendom Elten werd geschonken.[3]

Openbaar vervoer[bewerken]

Maandag tot en met vrijdag rijdt langs de Barneveldseweg lijn 87 (Barneveld-Nijkerk) van Syntus Gelderland[4]. Tot 1937 passeerde het Kippenlijntje (een lokale spoorlijn) de buurtschap. Sinds dat jaar is de lijn ingekort tot Ede-Barneveld. Een deel van dat tracé wordt nu gebruikt voor een hoogspanningsleiding. Zie daarvoor ook Stopplaats Appel.

Sport en recreatie[bewerken]

Door de buurtschap loopt de Europese wandelroute E11, ter plaatse beter bekend als Marskramerpad. De route komt vanuit Terschuur, loopt onder andere langs De Hoop en vervolgt richting Veenhuizerveld. Er is ook een klompenpad in Appel. Dit klompenpad heeft de naam: Het Appelpad.

Dialect[bewerken]

In Appel spreken veel mensen ook een dialect, zoals het Nedersaksisch, en het West-Veluws.

Bezienswaardigheden[bewerken]

Te midden van Appel ligt Landgoed Appel. Daar is landbouwgrond aanwezig, houtwallen, singels en lanen. De rest bestaat uit heide en bos. Tussen Appel en Voorthuizen ligt de Appelsche Heide. Aan de Barneveldseweg staat de korenmolen De Hoop (ook wel de Appelse Molen genoemd).

Fotogalerij[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Beluister

(info)