Arthur Cayley

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Arthur Cayley
Arthur Cayley
Persoonlijke gegevens
Volledige naam Arthur Cayley
Geboortedatum 16 augustus 1821
Geboorteplaats Richmond upon Thames
Datum van overlijden 26 januari 1895
Plaats van overlijden Cambridge
Wetenschappelijk werk
Vakgebied Wiskunde
Promotor William Hopkins

Arthur Cayley (Richmond upon Thames, 16 augustus 1821Cambridge, 26 januari 1895) was een Britse wiskundige. Hij stond mede aan de wieg van de moderne Britse school van de zuivere wiskunde.

Als kind reeds hield Cayley ervan moeilijke wiskundige problemen op te lossen voor zijn plezier. Hij begon zijn universitaire studie op achttienjarige leeftijd op Trinity College, Cambridge, waar hij uitblonk in Grieks, Frans, Duits en Italiaans, alsook in wiskunde.

Professioneel leven[bewerken | brontekst bewerken]

Gedurende 14 jaar was Cayley actief als advocaat, en publiceerde tegelijk zo'n 250 wetenschappelijke artikelen over wiskunde. Hij werd daarna aan de Universiteit van Cambridge aangesteld in een leerstoel als Sadleirian Professor, waar hij nog eens zo'n 650 publicaties realiseerde.

Cayley introduceerde de vermenigvuldiging van matrices. Hij bewees de stelling van Cayley-Hamilton, die zegt dat elke matrix de oplossing is van zijn eigen karakteristieke polynoom. Cayley was ook de eerste die het concept van een groep op een moderne manier beschreef als een verzameling met een binaire operatie die aan een aantal regels moet voldoen. In 1882 kreeg hij de Copley Medal.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe bron[bewerken | brontekst bewerken]