Asis Aynan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Asis Aynan
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Geboren 31 maart 1980
Land Nederland
Website
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Asis Aynan (Haarlem, 31 maart 1980) is een Nederlandse schrijver van Marokkaanse familie.

Na de opleidingen MBO en HBO bestuurskunde ging deze zoon van een gastarbeider filosofie studeren aan de Universiteit van Amsterdam. Hij verdiepte zich ook in islamitische filosofie, nadat hij het boek Islamitische filosofie: Een geschiedenis van filosoof Michiel Leezenberg ontdekt had. Hij is begonnen als docent aan het middelbaar beroepsonderwijs in Haarlem. Inmiddels geeft hij les aan de Hogeschool van Amsterdam. Hij was redacteur bij het opinietijdschrift Contrast en was columnist voor het weekblad Multined. Ook heeft hij geschreven voor de boekenpagina van NRC Handelsblad, deed hij wekelijks een column voor Het Parool en was hij regelmatig te horen bij de Nederlandse Islamitische Omroep. Zijn stukken verschenen verder onder meer in het literaire tijdschrift Passionate en worden voorgelezen op Radio 5. Inmiddels schrijft hij regelmatig stukken voor Trouw.

In zijn bundel Veldslag en andere herinneringen (2007), schrijft Aynan over zijn jeugd, of zoals hij het zelf noemt, zijn "katholieke-islamitische-berberachtergrond", de huidige Nederlandse samenleving en de ervaringen van een Berberjongen tussen twee dominante culturen.

Aynan koestert de Berbercultuur, die door de islamisering en Arabisering (islam vanuit de Arabische wereld) dreigt te verdwijnen. Hij vindt dat mensen moeten opkomen voor de culturele waarden en gebruiken, zoals tatoeages van vrouwen, die door Berberimams normaal worden gevonden, terwijl het volgens imams met een Arabisch islamitische achtergrond verboden is. Hij heeft zijn moeder gevraagd haar tatoeages niet te laten verwijderen en vindt het jammer dat zijn vader in de loop van zijn leven ging geloven dat hij geen muziek mocht maken op de luit, omdat dat zondig zou zijn volgens de Arabische variant van de islam. Aynan wijst erop dat de Berbercultuur een heel oude cultuur is die van voor de introductie van de islam stamt. Door de Arabisering wordt nu ook in Marokko (net zoals in Nederland) door de imams in het Arabisch gepreekt, terwijl dat voorheen in de eigen taal werd gedaan. Door de dreiging van de Arabisering van de Berbers, uit angst voor het islamisme (de politieke islam), zullen eigen taal en cultuur op den duur verdwijnen, verwacht hij.

Werk[bewerken]

  • Veldslag en andere herinneringen, Atlas 2007
  • Dwaling - De tante van Ali Taib, essay, opgenomen in de bundel 'Moralitijd', onder redactie van Menno van der Veen en Sarah Meuleman, verschenen bij uitgeverij Van Gennep, 2007
  • Een kleine bemiddelaarsgeschiedenis, essay, opgenomen in de bundel 'De rol van de toeschouwer in hedendaags theater - Het ligt in uw handen', onder redactie van Cecile Brommer en Sonja van der Valk, verschenen bij Domein voor Kunstkritiek, Theater Instituut Nederlanden en Theater Schrift Lucifer, 2008
  • Ik, Driss samen met Hassan Bahara, onder het pseudoniem Driss Tafersiti, Atlas uitgeverij, 2010, een deel verscheen eerder als feuilleton in de NRC.
  • Ons Nummer, uitgave in het kader van De maand van de vrijheid, uitgever, COS Zeeland, Goes 2011
  • Gebed zonder eind, uitgever Jurgen Maas, Amsterdam 2015, het boek werd genomineerd voor de Biesheuvelprijs 2015


Externe link[bewerken]