Associação Portuguesa de Desportos

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Portuguesa
Naam Associação Portuguesa de Desportos
Bijnaam Lusa, Rubro-verde
Opgericht 1920
Stadion Canindé, São Paulo, Brazilië
Capaciteit 28.500
Voorzitter Vlag van Portugal Manuel da Lupa
Trainer Vlag van Brazilië Péricles Chamusca
Competitie Campeonato Brasileiro Série A
Teamkleuren Teamkleuren Teamkleuren
Teamkleuren
Teamkleuren
Thuiskleuren
Teamkleuren Teamkleuren Teamkleuren
Teamkleuren
Teamkleuren
Uitkleuren
Portaal  Portaalicoon   Voetbal

De Associação Portuguesa de Desportos, ofwel Portuguesa, is een voetbalclub uit de stad São Paulo in de gelijknamige staat. Met wisselend succes beweegt de club zich door de verschillende nationale divisies; na te zijn ontsnapt aan degradatie naar de Série C in 2006, wist de ploeg in 2007 naar de Série A te promoveren. Het bekendste product van Portuguesa is voetballegende Djalma Santos, die 453 wedstrijden voor de club speelde.

Geschiedenis[bewerken]

Oprichting[bewerken]

Portuguesa werd gesticht op 14 augustus 1920 als fusieclub uit vijf Braziliaanse clubs met Portugese wortelen: Lusídias, Portugal Marinhense, Cinco de Outubro, Marquês de Pombal en Lusitano. De dag 14 augustus is niet zonder symboliek: op deze datum in 1385 vond de Slag bij Aljubarrota plaats, waarin Portugal kon voorkomen dat het door Castilië werd geannexeerd. De eerste wedstrijd werd zes dagen later al gespeeld, op 22 augustus 1920. Tegenstander São Bento werd met 3-0 verslagen.

Successen[bewerken]

Op nationaal niveau is Portuguesa een club die vaak tussen de verschillende divisies wisselt. Binnen haar eigen staat, in São Paulo, is het één van de betere teams. Drie keer werd het staatskampioenschap behaald, 4 keer werd de club tweede en dertien keer derde. Van de nog bestaande clubs die vandaag de dag deelnemen aan de Campeonato Paulista, is Portuguesa de op vier na best presterende club. Alleen de grootmachten São Paulo, Palmeiras, Santos en Corinthians gaan de club voor.

In 1952 veroverde Portuguesa de eindoverwinning in het prestigieuze Torneio Rio-São Paulo, dat op dat moment het officieuze landskampioenschap vormde omdat vrijwel alle grote teams van het land in dit toernooi tegen elkaar speelden. Vasco da Gama werd in de finale verslagen. In 1955 werd het kunststukje herhaald, deze keer met Palmeiras als tegenstander.

Huidige situatie[bewerken]

In 2006 wist Portuguesa met een 3-2-overwinning op Sport zich nog net te handhaven in de Série B. Het seizoen 2006 werkte als een alarmbel op de club, die onmiddellijk een aantal hervormingen doorvoerde. Het doel was om de club weer terug te brengen naar de hoogste divisie van het Braziliaanse voetbal, de Série A, waar het de meeste seizoenen van haar geschiedenis heeft gespeeld.

In 2007 was een ander Portuguesa te zien. De club werd kampioen van de tweede divisie van het staatskampioenschap en stelde daarmee een plek veilig in de hoogste divisie van het Campeonato Paulista van 2008. In de nationale competitie zat het de club ook niet tegen. Met een 2-0-verlies tegen kampioen Coritiba verzekerde de club zich van promotie dankzij een nederlaag van de directe concurrenten. In 2008 zal Portuguesa daarmee weer terug te vinden zijn in de Série A van het Campeonato Brasileiro.

Erelijst[bewerken]

Vrouwenafdeling[bewerken]

  • Campeonato Brasileiro: 1999
  • Campeonato Paulista: 1998, 2000

Spelers[bewerken]

Topscorers[bewerken]

  1. Pinga: 284
  2. Eneas: 179
  3. Nininho: 133
  4. Servílio: 131
  5. Sílvio: 120

Bekende oud spelers[bewerken]

Externe link[bewerken]