Campeonato Paulista

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Campeonato Paulista Série A1
Land Vlag van Brazilië Brazilië
Regio Vlag van São Paulo São Paulo
Bond Federação Paulista de Futebol (FPF)
Opgericht 1902
Degradatie naar Série A2
Aantal teams 16
Huidige kampioen Palmeiras (2023)
Recordkampioen Corinthians (30)
Website futebolpaulista.com.br
Laatst bijgewerkt op: 11 mei 2023
Portaal  Portaalicoon   Voetbal

Het Campeonato Paulista, ook wel Paulistão is het staatskampioenschap voetbal van São Paulo. De competitie werd in 1902 gestart en geldt als oudste voetbalcompetitie in Brazilië.

De competitie wordt georganiseerd door de Federação Paulista de Futebol en bestaat uit drie niveaus. Aan de Série A1, het hoogste niveau, nemen 20 teams deel en de bovenste acht kwalificeren zich voor een knock-outronde om het kampioenschap. De onderste vier degraderen naar de Série A2 en van de tussenliggende ploegen kwalificeren de beste vier die niet uit de steden São Paulo of Santos zelf komen zich voor het Campeonato do Interior.

De competitie geldt als de sterkste van het land en staat ook al jaren op één op de CBF-ranking. Hierdoor mag de competitie als enige van het land vier clubs afvaardigen voor de Série D, clubs die al in hogere reeksen spelen niet meegerekend. Ook mogen er zes clubs naar de Copa do Brasil.

In 2002 organiseerde de FPF het superkampioenschap met de drie beste teams in het Torneio Rio-São Paulo van 2002 (Corinthians, São Paulo en Palmeiras) en de Paulista-kampioen van 2002 (Ituano). São Paulo won het kampioenschap.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Ontstaan[bewerken | brontekst bewerken]

Charles Miller introduceerde het voetbal in São Paulo in de jaren negentig van de negentiende eeuw. Op 14 december 1901 werd de Liga Paulista de Foot-Ball (LPF) opgericht door vijf clubs: São Paulo Athletic Club, Internacional, Mackenzie, Germânia en Paulistano. Tussen april en oktober 1902 streden deze teams in de eerste editie van het Campeonato Paulista om de title, die gewonnen werd door São Paulo Athletic. Miller werd met tien goals ook de eerste topschutter van Brazilië. In tegenstelling tot buurlanden Argentinië en Uruguay was het voetbal in de begindagen enkel voor de elite.

Het voetbal werd al snel populair en Paulista, een club waar de kinderen van de rijkste families bij speelden, werd een van de sterkere teams. Na de komst van het Engelse team Corinthian, een amateurteam uit Londen dat makkelijk won van de Braziliaanse teams, werd het voetbal nog populairder en werd er zelfs een nieuwe club naar het Britse team vernoemd, Corinthians.

Jaren 1910-1930[bewerken | brontekst bewerken]

Neco, een van de eerste clubidolen van Corinthians.

De sport werd natuurlijk ook populair bij de lagere klassen van de bevolking. Dit zorgde voor een probleem bij de LPF, die vond dat voetbal een elitesport moest blijven. Hierdoor werd er een nieuwe bond opgericht, de Associação Paulista de Esportes Atléticos (APEA), die de sport promootte bij alle sociale klassen. Corinthians,Palestra Itália (een nieuwe club van Italiaanse immigranten) en Paulistano hielpen met het opzetten van de nieuwe competitie.

De LPF werd ontbonden in 1917 en tot 1926 bleef de APEA de enige voetbalbond in São Paulo. Sterkere teams, grotere supportersaantallen en sterspelers als Neco (Corinthians) en Arthur Friedenreich (Paulistano), droegen bij aan de voetbalmanie die voetbal veranderde van een buitenlandse funsport tot de meest populaire sport van het land. Er kwamen debatten of voetbal geprofessionaliseerd moest worden of puur een amateursport moest blijven. Paulistano, het best presterende team uit die tijd, weigerde om een profclub te worden en verliet de competitie om de nieuwe Liga de Amadores de Futebol (LAF) te stichten. Tot dan toe waren de meeste deelnemers uit de stad São Paulo en een paar uit Santos, maar nu kwamen er ook clubs uit kleinere steden.

Tegen 1930 waren zowel de LAF als de traditieclub Paulistano ontbonden en begon er een nieuw tijdperk voor het voetbal in São Paulo. Spelers werden profvoetballers in 1933. Corinthians en Palestra Itália begonnen met de verovering van het voetbal, maar er kwam nog een derde kaper op de kust. Enkele oud-leden van Paulistano verenigden zich met een andere ter ziele gegane amateurclub, AA das Palmeiras en richtten São Paulo FC op, deze club ging in 1935 ten onder en wordt herinnerd als São Paulo da Floresta. De voetballers fuseerden met een kleinere sportclub tot het nieuwe São Paulo FC, dat ook een grootmacht zou worden.

Modern tijdperk[bewerken | brontekst bewerken]

De APEA werd ontbonden in 1938 en de nieuwe profcompetitie die in 1933 van start gegaan was en al enkele naamswijzigingen ondergaan had nam op 22 april 1941 de huidige naam Federação Paulista de Futebol, (FPF) aan. São Paulo haalde Leônidas da Silva binnen en won vijf van de volgende acht titels. De populaire club Palestra Itália wijzigde in 1943 de clubnaam in Palmeiras omdat Italië de tegenstander was in de Tweede Wereldoorlog. Het voetbal groeide en in 1948 werd de tweede klasse ingevoerd wat opnieuw de kans gaf aan kleinere clubs om in de competitie te spelen. XV de Piracicaba was de eerste club die kon promoveren.

Pelé, de grootste legende van Santos.

Van 1937 tot 1954 verdeelden São Paulo, Palmeiras en Corinthians de titels onderling. Santos moest wachten op de topstatus. Na de komst van voetballegende Pelé in 1957 brak een nieuw tijdperk aan en hij hielp Santos met het winnen van negen van de twaalf volgende kampioenschappen. Tussen 1957 en 1965 werd hij elk jaar topschutter en kon in één seizoen een keer 58 keer scoren. Ook op nationaal en internationaal niveau domineerde Santos, dat zelfs twee wereldtitels binnen haalde. In de jaren zestig was Palmeiras, met Dudu en Ademir da Guia, de enige club die weerwerk kon bieden aan Santos.

Vanaf 1959 kwamen er nationale competities, waar ook de clubs uit de staat São Paulo domineerden. In 1977 won Corinthians nog eens het staatskampioenschap na een droogteperiode van 24 jaar. Begin jaren tachtig was een strijd tussen het Corinthians van Sócrates) en het São Paulo van Serginho Chulapa. Eind jaren tachtig maakten spelers als Müller en Silas het mooie weer bij São Paulo. In 1986 won Inter de Limeira de staatstitel door Palmeiras in de finale te verslaan. Het was de eerste keer dat een team buiten Santos of São Paulo de staatstitel kon winnen.

In 1990 werd de finale zelfs volledig beslecht door teams buiten de twee grote steden met Bragantino tegen Novorizontino Guarani uit de nochtans ook niet kleine stad Campinas slaagde er nooit in om de staatstitel te winnen, terwijl ze zich in 1978 wel tot landskampioen konden kronen. Palmeiras had midden jaren negentig een zeer sterk team met Rivaldo, Roberto Carlos, Edmundo, César Sampaio. Corinthians won vijf keer de titel tussen 1995 en 2003 en werd zo met 25 titels de meest succesvolle club uit de eerste honderd jaar.

Sinds 2000 boet de competitie jaar na jaar aan populariteit in. De grootste clubs behandelen de competitie als opwarmertje voor de meer lucratievere Copa Libertadores en de Série A. Toch blijft deze competitie net als anders staatscompetities in het land zijn belang behouden doordat jonge talenten zich hier kunnen ontwikkelen. In 2017 werd het aantal van twintig teams teruggebracht naar zestien.

Nationaal niveau[bewerken | brontekst bewerken]

Op nationaal niveau domineren de clubs van São Paulo de competitie. Bij de invoering van de Taça Brasil, de eerste nationale competitie, was Santos in 1959 finalist, en moest het afleggen tegen Bahia. Het volgende jaar werd Palmeiras landskampioen en de volgende vijf jaar werd Santos landskampioen. In 1966 werd de club vicekampioen en in 1967 was het weer Palmeiras dat feest vierde. Doordat enkel staatskampioenen hier aan mee konden doen hebben enkel deze twee teams deelgenomen aan de Taça Brasil. In 1968 nam geen team uit São Paulo deel omdat de clubs kozen voor het Torneio Roberto Gomes Pedrosa. Dit was een voortzetting van het Torneio Rio-São Paulo, uitgebreid met enkele andere sterke competities. De kleine staten mochten geen deelnemers zenden. Buiten Santos en Palmeiras speelden ook São Paulo en Corinthians alle vier de edities. Palmeiras won twee keer en werd één keer tweede, ook Santos kon een titel winnen en Corinthians werd twee keer derde. Portuguesa nam drie keer deel en ook Ponte Preta één keer.

In 1971 werd de Série A ingevoerd. Hier mochten weer alle staten meerdere vertegenwoordigers sturen. Vanaf 1986 werd de competitie drastisch ingekort en hadden niet meer alle staten recht op een deelnemer. In totaal speelden 24 clubs uit de staat ooit in de Série A. Santos en São Paulo trokken zich in seizoen 1979 terug uit de competitie maar speelden voor de rest alle seizoenen in de Série A. Corinthians, dat zich ook had teruggetrokken in 1979 degradeerde ook een keer in 2007. Palmeiras degradeerde al drie keer. Palmeiras won in 1972 en 1973 de titel en in 1977 werd São Paulo kampioen. Guarani, dat nooit de staatstitel kon winnen slaagde er wel in om in 1978 landskampioen te worden. In de jaren tachtig kon enkel São Paulo een titel winnen. De jaren negentig waren veel succesvoller met drie titels voor Corinthians, twee voor Palmeiras en een voor São Paulo. Santos won in 2002 en 2004 de landstitel, Corinthians in 2005 en 2011 en São Paulo drie keer op rij van 2006 tot 2008. Portuguesa speelde van in het begin tot 2002 met enkele onderbrekingen in de Série A en werd in 1996 vicekampioen. In 2008 keerde de club voor één seizoen terug en daarna van 2012 tot 2013, hierna degradeerde de club twee keer op rij en in 2015 degradeerde de club ook uit het Campeonato Paulista. Guarani speelde van 1973 tot 2004 met enkele onderbrekingen in de Série A en keerde terug in 2010. De club speelt nog steeds in de Série C, maar degradeerde in 2013 wel al uit het Campeonato Paulista. Stadsgenoot Ponte Preta speelde van 1976 tot 1986 met uitzondering van seizoen 1979 in de Série A en van 1998 tot 2006, van 2012 tot 2013 en opnieuw vanaf 2015 in de Série A. Palmeiras won in 2016 voor de negende keer de landstitel, Corinthians in 2017 voor de zevende keer. In 2019 werd Palmeiras opnieuw kampioen.

Na 1986 konden nog enkele clubs in de hoogste klasse spelen buiten de grote clubs. Botafogo FC, Inter de Limeira en União São João speelden nog enkele seizoenen in de Série A. Bragantino speelde van 1990 tot 1998 in de Série A en werd in 1991 zelfs vicekampioen. In 2000 werd AD São Caetano vicekampioen, hoewel de club technisch gezien dat jaar niet in de Série A speelde, maar de Copa João Havelange, die dat jaar de competitie was had een ingewikkeld systeem. Een jaar later werd de club wel vicekampioen en in 2002 verloor de club zelfs de finale van de Copa Libertadores. In 2006 degradeerde de snel opgeklommen club uit de Série A en in 2013 ook uit de Série B en een jaar later zelfs uit de Série C, een jaar eerder degradeerde de club ook uit het Campeonato Paulista. In 2019 promoveerde Bragantino weer naar de Série A.

30 clubs speelden tot dusver in de Série B, Ponte Preta is hier met 21 seizoenen de koploper, gevolgd door Botafogo, Bragantino, XV de Piracicaba en Juventus. Mogi Mirim degradeerde hier in 2015 uit. In 2016 degradeerde Bragantino ook uit de Série B, maar in 2018 kon de club weer promotie afdwingen samen met staatsgenoot Botafogo FC. In 2020 degradeerden Botafogo en Oeste, na acht jaar. In 2021 slaagden Ituano en Novorizontino erin om naar de Série B te promoveren.

Meer dan 40 clubs speelden al in de Série C, Rio Branco is hier met 14 seizoenen de koploper. In 2016 degradeerde Portuguesa twee seizoenen na de val uit Série B ook uit de Série C, alsook Guaratinguetá. São Bento kon dan wel weer promoveren vanuit de Série D en versierde in 2017 zelfs een tweede promotie op rij, maar degradeerde in 2019 wel weer. Dat jaar kon ook Ituano promotie afdwingen naar de Série C. In 2020 degradeerde São Bento opnieuw, terwijl Mirassol en Novorizontino uit de Série D konden promoveren. In 2021 volgde voor Oeste een tweede degradatie op rij. Ferroviária kon in 2023 promotie afdwingen naar de Série C.

Overzicht[bewerken | brontekst bewerken]

Club met de meeste titels
CorinthiansCorinthiansCorinthiansPalmeirasCorinthiansCorinthiansClub Athletico PaulistanoSão Paulo Athletic Club
Seizoen Winnaar Vicekampioen Topschutter Team Goals
1902 LPF São Paulo Athletic (1) Paulistano Charles Miller São Paulo Athletic 10
1903 LPF São Paulo Athletic (2) Paulistano Álvaro en Boyes Paulistano en São Paulo Athletic 4
1904 LPF São Paulo Athletic (3) Paulistano Charles Miller São Paulo Athletic 9
1905 LPF Paulistano (1) Germânia Hermann Friese Germânia 14
1906 LPF Germânia (1) Internacional Fuller Germânia 4
1907 LPF Internacional (1) Americano en Paulistano Léo Internacional 8
1908 LPF Paulistano (2) Germânia Peres Paulistano 6
1909 LPF AA das Palmeiras (1) Paulistano Bibi Paulistano 9
1910 LPF AA das Palmeiras (2) Americano Boyes, Eurico, Rubens Salles São Paulo Athletic, AA das Palmeiras, Paulistano 10
1911 LPF São Paulo Athletic (4) Americano Décio Americano 7
1912 LPF Americano (1) Paulistano Arthur Friedenreich Mackenzie
1913 APEA Paulistano (3) Mackenzie José Pedro, Luiz Alves, Renato, Whatley, Luiz, Mesquita Eerste vier van Mackenzie, AA das Palmeiras, Paulistano 3
1913 LPF Americano (2) Ypiranga Décio Americano 7
1914 APEA São Bento (1) Paulistano Arthur Friedenreich Paulistano 12
1914 LPF Corinthians (1) Campos Elíseos Neco Corinthians 12
1915 APEA AA das Palmeiras (3) Mackenzie Nazaré AA das Palmeiras 13
1915 LPF Corinthians (2) São Paulo Athletic Facchini Campos Elíseos 17
1916 LPF Germânia (2) Campos Elíseos Aparicio Corinthians 7
1916 APEA Paulistano (4) São Bento Mariano Paulistano 8
1917 APEA Paulistano (5) Palestra Italia Arthur Friedenreich Ypiranga 15
1918 APEA Paulistano (6) Corinthians Arthur Friedenreich Paulistano 25
1919 APEA Paulistano (7) Palestra Italia Arthur Friedenreich Ypiranga 26
1920 APEA Palestra Italia (1) Paulistano Neco Corinthians 24
1921 APEA Paulistano (8) Corinthians en Palestra Italia Arthur Friedenreich Paulistano 33
1922 APEA Corinthians (3) Palestra Italia Gambarotta Corinthians 19
1923 APEA Corinthians (4) Palestra Italia Feitiço São Bento 18
1924 APEA Corinthians (5) Paulistano Feitiço São Bento 14
1925 APEA São Bento (2) Corinthians en Paulistano Feitiço São Bento 10
1926 LAF Paulistano (9) Germânia Filó Paulistano 16
1926 APEA Palestra Italia(2) Auto Heitor Palestra Italia 18
1927 LAF Paulistano (10) Espanha Arthur Friedenreich Paulistano 13
1927 APEA Palestra Italia (3) Santos Araken Santos 31
1928 LAF Internacional (2) Paulistano Arthur Friedenreich Paulistano 16
1928 APEA Corinthians (6) Santos Heitor Palestra Italia 16
1929 LAF Paulistano (11) Internacional Arthur Friedenreich Paulistano 16
1929 APEA Corinthians (7) Santos Feitiço Santos 12
1930 APEA Corinthians (8) São Paulo da Floresta Feitiço Santos 37
1931 APEA São Paulo (1) Palestra Italia en Santos Feitiço Santos 39
1932 APEA Palestra Italia (4) São Paulo da Floresta Romeu Palestra Italia 18
1933 APEA Palestra Italia (5) São Paulo da Floresta Waldemar de Brito São Paulo da Floresta 21
1934 APEA Palestra Italia (6) São Paulo da Floresta Romeu Palestra Italia 13
1935 APEA Portuguesa (1) Ypiranga Figueiredo Ypiranga 19
1935 LPF Santos (1) Palestra Italia Teleco Corinthians 9
1936 APEA Portuguesa (2) Ypiranga Carioca Portuguesa 18
1936 LPF Palestra Italia (7) Corinthians Teleco Corinthians 28
1937 LPF Corinthians (9) Palestra Italia Teleco Corinthians 15
1938 LFESP Corinthians (10) São Paulo Elyseo São Paulo 13
1939 LFESP Corinthians (11) Palestra Italia Teleco Corinthians 32
1940 LFESP Palestra Italia (8) Portuguesa Peixe Ypiranga 21
1941 Corinthians (12) São Paulo Teleco Corinthians 26
1942 Palmeiras (9) Corinthians Milani Corinthians 24
1943 São Paulo (2) Corinthians Hércules Corinthians 19
1944 Palmeiras (10) São Paulo Luizinho São Paulo 22
1945 São Paulo (3) Corinthians Passarinho en Servilio SPR (Nacional) en Corinthians 17
1946 São Paulo (4) Corinthians Servilio Corinthians 19
1947 Palmeiras (11) Corinthians Servilio Corinthians 19
1948 São Paulo (5) Santos Cilas Ypiranga 19
1949 São Paulo (6) Palmeiras Friaça São Paulo 24
1950 Palmeiras (12) São Paulo en Santos Pinga Portuguesa 22
1951 Corinthians (13) Palmeiras Carbone Corinthians 30
1952 Corinthians (14) São Paulo Baltazar Corinthians 27
1953 São Paulo (7) Palmeiras Humberto Palmeiras 22
1954 Corinthians (15) Palmeiras Humberto Palmeiras 36
1955 Santos (2) Corinthians Del Vecchio Santos 23
1956 Santos (3) São Paulo Zezinho São Paulo 16
1957 São Paulo (8) Santos Pelé Santos 17
1958 Santos (4) São Paulo Pelé Santos 58
1959 Palmeiras (13) Santos Pelé Santos 44
1960 Santos (5) Portuguesa Pelé Santos 34
1961 Santos (6) Palmeiras Pelé Santos 47
1962 Santos (7) São Paulo en Corinthians Pelé Santos 37
1963 Palmeiras (14) São Paulo Pelé Santos 22
1964 Santos (8) Palmeiras Pelé Santos 34
1965 Santos (9) Palmeiras Pelé Santos 49
1966 Palmeiras (15) Corinthians Toninho Guerreiro Santos 27
1967 Santos (10) São Paulo Flávio Corinthians 21
1968 Santos (11) Corinthians Téia Ferroviária 20
1969 Santos (12) Palmeiras Pelé Santos 26
1970 São Paulo (9) Palmeiras en Ponte Preta Toninho Guerreiro São Paulo 13
1971 São Paulo (10) Palmeiras César Maluco Palmeiras 18
1972 Palmeiras (16) São Paulo Toninho Guerreiro São Paulo 17
1973 Santos (13) en Portuguesa (3) Palmeiras Pelé Santos 11
1974 Palmeiras (17) Corinthians Geraldão Botafogo FC 23
1975 São Paulo (11) Portugesa Serginho Chulapa São Paulo 22
1976 Palmeiras (18) XV de Piracicaba Sócrates Botafogo FC 15
1977 Corinthians (16) Ponte Preta Serginho Chulapa São Paulo 32
1978 Santos (14) São Paulo Juari Santos 29
1979 Corinthians (17) Ponte Preta Luis Fernando América (SP) 27
1980 São Paulo (12) Santos Edmar Taubaté 17
1981 São Paulo (13) Ponte Preta Jorge Mendonça Guarani 38
1982 Corinthians (18) São Paulo Walter Casagrande Corinthians 28
1983 Corinthians (19) São Paulo Serginho Chulapa Santos 22
1984 Santos (15) Corinthians Chiquinho en Serginho Chulapa Botafogo FC en Santos 16
1985 São Paulo (14) Portuguesa Careca São Paulo 23
1986 Internacional de Limeira (1) Palmeiras Kita Internacional de Limeira 23
1987 São Paulo (15) Corinthians Edmar Corinthians 19
1988 Corinthians (20) Guarani Evair Guarani 19
1989 São Paulo (16) São José Toni en Toquinho São José en Portuguesa 13
1990 Bragantino (1) Novorizontino Alberto, Rubem, Volnei Ituano, Guarani, Ferroviária 12
1991 São Paulo (17) Corinthians Raí São Paulo 20
1992 São Paulo (18) Palmeiras Válber Mogi Mirim 17
1993 Palmeiras (19) Corinthians Viola Corinthians 20
1994 Palmeiras (20) São Paulo en Corinthians Evair Palmeiras 23
1995 Corinthians (21) Palmeiras Bentinho en Paulinho McLaren São Paulo en Portuguesa 20
1996 Palmeiras (21) São Paulo Giovanni Santos 24
1997 Corinthians (22) São Paulo Dodô São Paulo 19
1998 São Paulo (19) Corinthians França São Paulo 12
1999 Corinthians (23) Palmeiras Alex Mogi Mirim 12
2000 São Paulo (20) Santos França São Paulo 18
2001 Corinthians (24) Botafogo FC Washington Ponte Preta 16
2002 Ituano (1) União São João Alex Alves Juventus 17
2003 Corinthians (25) São Paulo Luís Fabiano São Paulo 8
2004 São Caetano (1) Paulista Vágner Love Palmeiras 12
2005 São Paulo (21) Corinthians Finazzi América (SP) 17
2006 Santos (16) São Paulo Nilmar Corinthians 18
2007 Santos (17) São Caetano Somália São Caetano 13
2008 Palmeiras (22) Ponte Preta Alex Mineiro Palmeiras 15
2009 Corinthians (26) Santos Pedrão Grêmio Barueri 15
2010 Santos (18) Santo André Ricardo Bueno Oeste 16
2011 Santos (19) Corinthians Elano en Liédson Santos en Corinthians 11
2012 Santos (20) Guarani Neymar Santos 20
2013 Corinthians (27) Santos William Ponte Preta 13
2014 Ituano (2) Santos Alan Kardec Palmeiras 9
2015 Santos (21) Palmeiras Ricardo Oliveira Santos 11
2016 Santos (22) Audax Roger Red Bull Brasil 11
2017 Corinthians (28) Ponte Preta Gilberto
William Pottker
São Paulo
Ponte Preta
9
2018 Corinthians (29) Palmeiras Miguel Borja Palmeiras 7
2019 Corinthians (30) São Paulo Rafael Costa
Diego Cardoso
Ytalo
Jean Mota
Botafogo
Guarani
Red Bull Brasil
Santos
7
2020 Palmeiras (23) Corinthians Ytalo Red Bull Bragantino 7
2021 São Paulo (22) Palmeiras Bruno Mezenga Ferroviária 9
2022 Palmeiras (24) São Paulo Ronaldo Inter de Limeira 9
2023 Palmeiras (25) Água Santa Giuliano Galoppo
Róger Guedes
São Paulo
Corinthians
8
 • LPF — Liga Paulista de Foot-Ball
 • APEA — Associação Paulista de Esportes Atléticos
 • LAF — Liga Amadores de Futebol
 • LFESP — Liga de Futebol do Estado de São Paulo
 • Sinds 1941 1941 werden alle edities georganiseerd door de FPF — Federação Paulista de Futebol

Titels per club[bewerken | brontekst bewerken]

Club Stad Titels Seizoenen
Corinthians São Paulo São Paulo 30 1914, 1916, 1922, 1923, 1924, 1928, 1929, 1930, 1937, 1938, 1939, 1941, 1951, 1952, 1954, 1977, 1979, 1982, 1983, 1988, 1995, 1997, 1999, 2001, 2003, 2009, 2013, 2017, 2018, 2019
Palmeiras
(Palestra Italia voor 1942)
São Paulo São Paulo 25 1920, 1926, 1927, 1932, 1933, 1934, 1936, 1940, 1942, 1944, 1947, 1950, 1959, 1963, 1966, 1972, 1974, 1976, 1993, 1994, 1996, 2008, 2020, 2022, 2023
Santos Santos Santos 22 1935, 1955, 1956, 1958, 1960, 1961, 1962, 1964, 1965, 1967, 1968, 1969, 1973, 1978, 1984, 2006, 2007, 2010, 2011, 2012, 2015, 2016
São Paulo São Paulo São Paulo 22 1931, 1943, 1945, 1946, 1948, 1949, 1953, 1957, 1970, 1971, 1975, 1980, 1981, 1985, 1987, 1989, 1991, 1992, 1998, 2000, 2005, 2021
Paulistano São Paulo São Paulo 11 1905, 1908, 1913, 1916, 1917, 1918, 1919, 1921, 1926, 1927, 1929
São Paulo Athletic Club São Paulo São Paulo 4 1902, 1903, 1904, 1911
Portuguesa São Paulo São Paulo 3 1935, 1936, 1973
AA das Palmeiras São Paulo São Paulo 3 1909, 1910, 1915
Ituano Itu Itu 2 2002, 2014
Americano São Paulo São Paulo 2 1912, 1913
Germânia São Paulo São Paulo 2 1906, 1915
Internacional São Paulo São Paulo 2 1907, 1928
AA São Bento São Paulo São Paulo 2 1914, 1925
São Caetano São Caetano do Sul São Caetano do Sul 1 2004
Internacional de Limeira Limeira Limeira 1 1986
Bragantino Bragança Paulista Bragança Paulista 1 1990

Eeuwige ranglijst[bewerken | brontekst bewerken]

Vetgedrukt de clubs die in 2024 in de hoogste klasse spelen.

Club Stad /123 Periode (1902-2024)
Corinthians São Paulo São Paulo 110 1913-1914, 1916-2001, 2003-
Santos Santos Santos 109 1913, 1916-2001, 2003-
Palmeiras São Paulo São Paulo 108 1916-2001, 2003-
São Paulo São Paulo São Paulo 94 1930-2001, 2003-
Portuguesa São Paulo São Paulo 94 1920-1936, 1938-2001, 2003-2006, 2008-2012, 2014-2015, 2023-
Juventus São Paulo São Paulo 71 1930-1932, 1935-1954, 1956-1993, 1995-1998, 2002-2004, 2006-2008
Guarani Campinas Campinas 71 1927-1931, 1950-2001, 2003-2006, 2008-2009, 2012-2013, 2019-
Ponte Preta Campinas Campinas 59 1928-1929, 1951-1960, 1970-1987, 1990-1995, 2000-2001, 2003-2022, 2024-
Botafogo Ribeirão Preto Ribeirão Preto 59 1957-1993, 1996-1997, 2000-2003, 2009-
Portuguesa Santista Santos Santos 50 1929, 1935-1953, 1956-1961, 1965-1978, 1997-2006
Ferroviária Araraquara Araraquara 48 1956-1965, 1967-1996, 2016-2023
Ypiranga São Paulo São Paulo 46 1910-1936, 1938-1954, 1957-1958
XV de Piracicaba Piracicaba Piracicaba 46 1949-1965, 1968-1980, 1984-1993, 1995, 2012-2016
América São José do Rio Preto São José do Rio Preto 44 1958-1960, 1964-1997, 2000, 2002-2007
EC São Bento Sorocaba Sorocaba 38 1963-1991, 2006-2007, 2015-2019, 2021, 2023
Noroeste Bauru Bauru 37 1954-1966, 1971-1981, 1985, 1987-1993, 2006-2009, 2011
Comercial FC Ribeirão Preto Ribeirão Preto 30 1927, 1959-1968, 1970-1986, 2012, 2014
Jabaquara[1] Santos Santos 30 1927-1929, 1935-1952, 1955-1963
Ituano Itu Itu 30 1990-1994, 1998-1999, 2002-
Santo André Santo André Santo André 29 1982-1994, 2002-2007, 2009-2011, 2017-2018, 2020-
Mogi Mirim Mogi Mirim Mogi Mirim 28 1986-1994, 1996-2006, 2009-2016
Internacional São Paulo São Paulo 28 1902-1909, 1912-1915, 1917-1932
Paulista Jundiaí Jundiaí 28 1926-1929, 1969-1978, 1985-1986, 2003-2014
Paulistano São Paulo São Paulo 28 1902-1929
Inter de Limeira Limeira Limeira 28 1979-1993, 1997-2003, 2005, 2020-
Germânia São Paulo São Paulo 27 1902-1916, 1921-1932
XV de Jaú Jaú Jaú 26 1952-1959, 1977-1993, 1996
Marília Marília Marília 25 1972-1985, 1991-1993, 2003-2009, 2015
Red Bull Bragantino [2] Bragança Paulista Bragança Paulista 25 1966, 1989-1995, 2006-2015, 2018-
Nacional [3] São Paulo São Paulo 23 1936-1953, 1956-1959, 1974
AA das Palmeiras São Paulo São Paulo 22 1904-1906, 1909-1910, 1913-1929
AA São Bento São Paulo São Paulo 19 1914-1919, 1921-1933
Rio Branco EC Americana Americana 18 1991-2007
União São João Araras Araras 18 1988-2005
Comercial FC São Paulo São Paulo 16 1939-1949, 1951-1953, 1958-1959
São Caetano São Caetano do Sul São Caetano do Sul 16 1993, 2001, 2003-2013, 2018-2019, 2021
Mirassol Mirassol Mirassol 14 2008-2013, 2017-
Linense Lins Lins 13 1953-1957, 2011-2018
Sírio São Paulo São Paulo 13 1921-1926, 1928-1934
Taubaté Taubaté Taubaté 13 1955-1962, 1980-1984
Mackenzie College São Paulo São Paulo 13 1902-1906, 1912-1919
Minas Gerais[4] São Paulo São Paulo 13 1914-1916, 1918-1927
São José São José dos Campos São José dos Campos 12 1981-1983, 1988-1993, 1997-1999
Grêmio Esportivo Novorizontino Novorizontino Novo Horizonte 11 1986-1996
São Paulo Athletic São Paulo São Paulo 11 1902-1912
Oeste[5] Barueri Barueri 10 2004, 2009-2014, 2016, 2019-2020
São Bernardo São Bernardo do Campo São Bernardo do Campo 9 2011, 2013-2017, 2021-
Americano São Paulo São Paulo 8 1907-1913, 1916
Araçatuba Araçatuba Araçatuba 8 1992-1993, 1995-2000
União Agrícola Barbarense Santa Bárbara d'Oeste Santa Bárbara d'Oeste 8 1999-2005, 2013
Grêmio Novorizontino Novorizontino Novo Horizonte 8 2016-2022, 2024-
Atlético Santista Santos Santos 7 1926-1932
Prudentina Presidente Prudente Presidente Prudente 6 1962-1967
Rio Claro Rio Claro Rio Claro 6 2007-2008, 2010, 2014-2016
Água Santa Diadema Diadema 5 2016, 2020, 2021-
Guaratinguetá[6] Guaratinguetá Guaratinguetá 5 2007-2009, 2001-2012
Catanduvense Catanduva Catanduva 5 1989-1993
Francana Franca Franca 5 1978-1982
Barueri São Paulo Presidente Prudente 5 2007-2011
Matonense Matão Matão 5 1998-2002
Red Bull Brasil Campinas Campinas 5 2015-2019
Atlético Sorocaba Sorocaba Sorocaba 4 2004-2005, 2013-2014
Antárctica São Paulo São Paulo 4 1926-1929
Esportiva Guaratinguetá Guaratinguetá Guaratinguetá 4 1961-1964
Independência São Paulo São Paulo 4 1926-1929
Audax Osasco Osasco 4 2014-2017
AA São Bento São Caetano do Sul São Caetano do Sul 4 1954-1957
Campos Elíseos São Paulo São Paulo 3 1914-1916
Olímpia Olímpia Olímpia 3 1991-1993
CA Paulista São Paulo São Paulo 3 1934-1936
Penapolense Penápolis Penápolis 3 2013-2015
Sertãozinho Sertãozinho Sertãozinho 3 2007-2008, 2010
Sãocarlense São Carlos São Carlos 3 1991-1993
SC Luzitano São Paulo São Paulo 3 1914-1916
Taquaritinga Taquaritinga Taquaritinga 3 1983-1984, 1993
Sílex São Paulo São Paulo 3 1926-1927, 1929
Sportivo América São Paulo São Paulo 3 1930-1931
Luzitano FC São Paulo São Paulo 3 1936-1938
Capivariano Capivari 2 2015-2016
São Caetano EC São Caetano do Sul São Caetano do Sul 2 1935-1936
Estudantes de São Paulo São Paulo São Paulo 2 1935-1936
Humberto I São Paulo São Paulo 2 1935-1936
CA Internacional Santos Santos 2 1907-1908
Maranhão São Paulo São Paulo 2 1915-1916
Ordem e Progresso São Paulo São Paulo 2 1935-1936
Primeiro de Maio São Bernardo do Campo São Bernardo do Campo 2 1927, 1936
Radium Mococa Mococa 2 1951-1952
Rio Preto São José do Rio Preto São José do Rio Preto 2 1974, 2008
Saad São Caetano do Sul São Caetano do Sul 2 1974-1975
CA Albion[7] São Paulo São Paulo 2 1927, 1936
Scottish Wanderers São Paulo São Paulo 2 1914-1915
União Lapa São Paulo São Paulo 2 1916, 1928
Vicentino São Paulo São Paulo 2 1915-1916
Alumni São Paulo São Paulo 1 1916
Barra Funda São Paulo São Paulo 1 1927
Britannia São Paulo São Paulo 1 1926
EC Corinthians Presidente Prudente Presidente Prudente 1 1960
Bandeirante Birigui Birigui 1 1987
Corinthians de São Bernardo São Bernardo do Campo São Bernardo do Campo 1 1927
Estudantes Paulista São Paulo São Paulo 1 1937
Grêmio Catanduvense Catanduva Catanduva 1 2012
Hydecroft Jundiaí Jundiaí 1 1914
Ítalo São Paulo São Paulo 1 1916
Jardim América São Paulo São Paulo 1 1935
Libanês São Paulo São Paulo 1 1935
Monte Azul Monte Azul Paulista Monte Azul Paulista 1 2010
Paysandu São Paulo São Paulo 1 1916
República São Paulo São Paulo 1 1927
Ruggerone São Paulo São Paulo 1 1916
Tremembé São Paulo São Paulo 1 1936
Velo Clube Rio Claro Rio Claro 1 1979

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

 1. Jabaquara speelde elf seizoenen als Espanha
 2. Red Bull Bragantino speelde tot 2019 als CA Bragantino
 3. Nacional speelde elf seizoenen onder de naam São Paulo Railway Athletic
 4. Minas Gerais speelde ook onder de naam Braz Athletic en Auto Sport Club
 5. Oeste speelde voor 2017 in Itápolis
 6. Guaratinguetá speelde één seizoen als Americana
 7. Albion speelde één seizoen als AA São Paulo Alpargatas