Audouins meeuw

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Audouins meeuw
IUCN-status: Gevoelig[1] (2012)
Korallenmöve seitlich.jpg
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Charadriiformes (Strandlopers en snippen)
Familie: Laridae (Meeuwen)
Geslacht: Ichthyaetus
Soort
Ichthyaetus audouinii
(Payraudeau, 1826)
Audouins meeuw op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

Audouins meeuw (Ichthyaetus audouinii synoniem: Larus audouinii) is een vogel uit de familie van de meeuwen (Laridae). Tot voor kort werd de soort bij het geslacht Larus ingedeeld, maar aan de hand van onderzoek aan mitochondriaal DNA is gebleken dat dit niet correct is.[2]

Kenmerken[bewerken]

Een adulte Audouins meeuw in zomerkleed heeft een witte buik, borst en kop, zilvergrijze bovendelen, een zwarte staart met witte spikkels, grijsgroene poten en een helderrode snavel met een zwarte band en gele punt. Juveniele vogels hebben donkergebandeerde dekveren, donkergrijze poten en een witte vlek op de bovenstaart in de vorm van een u.

Voortplanting[bewerken]

Audouins meeuwen broeden op kleine rotsachtige eilanden met veel zon en weinig vegetatie. Het nest, een kuiltje tussen de stenen, is bekleed met gras, zeewier en veren. In april of mei worden 3 eieren gelegd, die olijfkleurig tot lichtbruin zijn met donkere vlekken. De eieren worden in 26-33 dagen uitgebroed en de jongen verlaten het nest direct. Na vijf tot zes weken kunnen ze vliegen.

Leefwijze[bewerken]

Audouins meeuwen eten vooral vissen, die in de vlucht of door een duik in het water worden gevangen. Ze eten weinig afval, in tegenstelling tot andere soorten meeuwen, en eten naast vis ook sommige soorten waterdieren.

Verspreiding en leefgebied[bewerken]

Deze soort komt voor op een beperkt aantal plaatsen in het Middellandse Zeegebied. Sommige vogels trekken in de winter naar de Atlantische kusten van Marokko tot Senegal, andere zijn standvogels. Een groot deel van de populatie broedt op de Khafarinas-eilanden bij Marokko.

Status[bewerken]

Audouins meeuw heeft een beperkt verspreidingsgebied en daardoor is er de kans op de status kwetsbaar (voor uitsterven). De grootte van de populatie wordt geschat op 63.900-66.900 individuen. Dit aantal is weliswaar stabiel, maar de vogels in de grootste kolonie in Spanje, zijn sterk afhankelijk van de bijvangsten die overboord gegooid worden bij de sleepnetvisserij in de monding van de Ebro. Deze visserij is niet duurzaam en zal op den duur stoppen. Verder is het broedsucces op sommige eilanden slecht door predatie door ratten. Om deze redenen staat deze meeuw bij wijze van voorzorg als gevoelig op de Rode Lijst van de IUCN.[1]

Gelijkende soorten[bewerken]

In juveniel kleed:

In adult kleed: