Australische buidelspringmuis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Australische buidelspringmuis
IUCN-status: Niet bedreigd[1]
Illustratie
Illustratie
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Orde:Dasyuromorphia (Roofbuideldieren)
Familie:Dasyuridae (Echte roofbuideldieren)
Onderfamilie:Sminthopsinae
Geslachtengroep:Sminthopsini
Geslacht:Antechinomys
Krefft, 1867
Soort
Antechinomys laniger
(Gould, 1856)
Afbeeldingen Australische buidelspringmuis op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Australische buidelspringmuis op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

De Australische buidelspringmuis of kultarr (Antechinomys laniger) is een buidelmuis uit de geslachtengroep Sminthopsini die voorkomt in de droge binnenlanden van Australië in open, droge gebieden. Het is de enige soort van het geslacht Antechinomys, dat soms met Sminthopsis, zijn nauwste verwant, wordt samengevoegd.

Beschrijving[bewerken]

De Australische buidelspringmuis is een elegante, kleine buidelmuis met lange poten. Vaak springt hij slechts op zijn achterpoten. De dunne, lange staart loopt uit in een donkere borstel. De oren en ogen zijn groot, de bek is puntig. De bovenkant is grijsbruin tot zandkleurig, de onderkant wit. Om elk oog zit een donkere ring. Aan de lange, dunne achtervoeten zitten slechts vier tenen. De kop-romplengte bedraagt 140 tot 145 mm, de staartlengte 90 tot 115 mm en het gewicht 40 tot 100 g.

Leefwijze[bewerken]

Deze solitaire soort bewoont lichte bossen tot halfwoestijnen. Het zoekt 's nachts zijn prooi (ongewervelden als spinnen en sprinkhanen). Het dier bouwt een nest van droge bladeren tussen dichte vegetatie, onder rotsen of in door andere dieren gebouwde holen.

Voortplanting[bewerken]

In de winter en de lente wordt er gepaard; van augustus tot november zijn er jongen in de buidels van vrouwtjes geboren. De populatiegrootte kan sterk fluctueren.

Literatuur[bewerken]

  • Groves, C.P. 2005. Order Dasyuromorphia. Pp. 23-37 in Wilson, D.E. & Reeder, D.M. (eds.). Mammal Species of the World: A taxonomic and geographic reference. 3rd ed. Baltimore: The Johns Hopkins University Press, Vol. 1: pp. i-xxxv+1-743; Vol. 2: pp. i-xvii+745-2142. ISBN 0 8018 8221 4
  • Menkhorst, P. & Knight, F. 2001. A Field Guide to the Mammals of Australia. South Melbourne: Oxford University Press, x+269 pp. ISBN 0 19 550870 X