Platkopbuidelmuizen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Platkopbuidelmuizen
Planigale maculata
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Orde:Dasyuromorphia (Roofbuideldieren)
Familie:Dasyuridae (Echte roofbuideldieren)
Onderfamilie:Sminthopsinae
Geslachtengroep:Planigalini
Archer, 1928
Geslacht
Planigale
Troughton, 1928
Typesoort
Planigale brunneus Troughton, 1928
(= Phascogale ingrami Thomas, 1906)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Platkopbuidelmuizen op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

Platkopbuidelmuizen (Planigale) vormen een geslacht van buidelmuizen uit de onderfamilie Sminthopsinae. Het is het enige geslacht uit de geslachtengroep Planigalini. De wetenschappelijke naam van het geslacht werd in 1928 gepubliceerd door Ellis Le Geyt Troughton.[1]

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Het zijn zeer kleine buidelmuizen; P. ingrami is met een lichaamslengte van 55 tot 65 mm en een gewicht van 4 tot 6 gram zelfs het kleinste buideldier. Opvallende kenmerken van de platkopbuidelmuizen zijn de afgeplatte, wigvormige kop en het feit dat deze diertjes per dag hun eigen lichaamsgewicht aan insecten kunnen eten.

Verspreiding en leefgebied[bewerken | brontekst bewerken]

Deze dieren komen voor in Australië en Nieuw-Guinea.

Soorten[bewerken | brontekst bewerken]

Het geslacht Planigale omvat vijf beschreven soorten:[2][3]

Taxonomie[bewerken | brontekst bewerken]

Naast deze vijf zijn er nog twee onbeschreven soorten, aangeduid als Planigale 1 en Planigale 2, uit de Pilbara (West-Australië). De verwantschappen binnen het geslacht zijn nog controversieel en zelfs de monofylie van het geslacht is onzeker. Op basis van morfologisch onderzoek werden aanvankelijk drie groepen voorgesteld. P. maculata en P. novaeguineae vormden samen de P. maculata-groep, P. ingrami en P. tenuirostris werden in de P. ingrami-groep geplaatst en P. gilesi vormde de enige soort van de P. gilesi-groep. Genetisch onderzoek ondersteunde echter geen van deze groepen; zowel P. maculata en P. novaeguineae als P. ingrami en P. tenuirostris zijn niet elkaars nauwste verwanten. P. maculata is mogelijk zelfs niet verwant aan de andere Planigale-soorten, maar aan de dikstaartsmalvoetbuidelmuis (Sminthopsis crassicaudata). Ook Planigale 1 behoort mogelijk niet tot Planigale.