Avia (Tsjechië)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Avia is een Tsjechische (vroeger Tsjecho-Slowaakse) vrachtwagen- en propellerfabrikant.

Avia is opgericht in de zomer van 1919 als een vliegtuigbouwer in de Praagse wijk, Vysočany. In 1928 werd Avia een onderdeel van Škoda en vanaf toen stond het bekend als Škoda Avia. In de jaren 30 van de 20e eeuw werd Avia een van de grootste vliegtuigbouwers van Tsjechoslowakije en verhuisde naar het vliegveld Letňany in een andere Praagse wijk, Letňany. Verder opende Avia in 1936 in Kunovice een reparatieplaats, deze is later uitgegroeid tot een zelfstandige vliegtuigbouwer Let. Tijdens de Tweede Wereldoorlog produceerde Avia vliegtuigen voor de Duitse Luftwaffe. Na de Tweede Wereldoorlog werd het bedrijf genationaliseerd en begon in 1946 met het produceren van vrachtwagens. In 1956 had Avia een avontuur in de personenauto-industrie. Tot 1963 werden er nog vliegtuigen gebouwd, daarna alleen vliegtuigmotoren en sinds 1988 alleen nog maar propellers. Avia werd in 1992 opgesplitst in een propeller- en een trucksectie.

Avia B-534, van de 42e letka

Avia Propellers[bewerken]

In 1992 richten Avia a.s., Walter a.s., Aeronautical Research and Test Institute a.s. en UTC Hamilton Standard Division Avia-Hamilton Standard Aviation Ltd. op. In 1998 kocht Gerd Muehlbauer, de eigenaar van MT Propeller een meerderheidsbelang in Avia, UTC Hamilton vervangend, waarna Avia de naam in 1999 veranderde in Avia Propeller.

Avia Trucks[bewerken]

In 1995 kopen Daewoo en Steyr een meerderheidsbelang in Avia Trucks. Vanaf dat moment staat het bedrijf bekend als Daewoo Avia. In 2005 wordt Avia Trucks overgenomen door het financiële bedrijf Odien Capital Partners, waarna het in 2006 alweer wordt verkocht aan de Indiase vrachtwagenbouwer Ashok Leyland. Onder Ashok Leyland werd weer begonnen met het gebruiken van het Avia-merk, maar wel met een nieuw logo.

Avia Personenauto's[bewerken]

In 1956 werd begonnen met de ontwikkeling van een personenauto. Geïnspireerd door successen van m.n. Duitse dwergauto's heeft men geprobeerd in Tsjechoslowakije een kleine auto te ontwikkelen. Het eerste prototype is verongelukt. In totaal zijn er tien stuks gemaakt, de laatste in 1959, waarna het project afgeblazen is. Kenmerkend waren de carrosserie van duraluminium, de dakconstructie (het dak met zij- en achterruit schuift als geheel naar achteren) en de positie van de bestuurder in het midden. De auto was bedoeld voor drie personen met de mogelijkheid om eventueel nog een kind mee te nemen. Aangedreven werd de auto door 350cc tweetaktmotor die achterin geplaatst was.

Lijst van vliegtuigen[bewerken]


Lijst van (vliegtuig-)motoren[bewerken]

Lijst van vrachtwagens[bewerken]


Lijst van propellers[bewerken]

Externe links[bewerken]