Dwergauto

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Heinkel Kabine leek sterk op de Isetta van BMW

Een dwergauto (ook wel microcar, bubblecar of Kabinenroller) is een compacte auto.

De grens tussen auto en dwergauto is lastig te bepalen. Er worden verschillende maatstaven gebruikt. Zo zou een dwergauto bijvoorbeeld "minder dan 3 meter lang" moeten zijn. Een compact motorvoertuig met een cilinderinhoud tot 50 cc wordt tegenwoordig gecategoriseerd als brommobiel.

De vroegste dwergauto's hadden vaak twee zitplaatsen of minder en drie wielen. Dit soort auto's werd meestal uit bezuinigingsoverwegingen geboren in tijden van benzine- of materiaalschaarste. Een ander voordeel van een dwergauto is dat er weinig parkeerruimte nodig is. Vooral in het Europa van na de Tweede Wereldoorlog brak er een bloeitijd aan voor de dwergauto. In Duitsland wijdden vliegtuigproducenten als Messerschmitt en Heinkel die geen vliegtuigen meer konden bouwen zich aan de productie van deze cockpits op drie wielen.[1] De concurrentie met wat grotere eenvoudige auto's als de Mini, de Volkswagen Kever en de Citroën 2CV konden ze echter niet aan.

Vanaf medio de jaren negentig won de dwergauto weer terrein in de vorm van de brommobiel, die met een bromfietsrijbewijs bestuurd mag worden. De Smart, een zeer kleine wagen die toen ook zijn entrée maakte, is daarentegen een volwaardige auto.

Merknamen en modellen[bewerken]

Moderne modellen[bewerken]

Dwergauto's voor gehandicapten[bewerken]

Er bestaan dwergauto's die specifiek als voertuig voor gehandicapten bedoeld zijn, waarmee niet gezegd is dat ze juridisch gehandicaptenvoertuigen zijn. De Thundersley Invacar was een klein driewielig Engels autootje dat specifiek voor gehandicapte personen ontwikkeld werd.[2] Ook in de Sovjet-Unie had men kleine auto's specifiek voor gehandicapten. Ze werden gemaakt door de Autofabriek van Serpoechov.

In Nederland kent men tegenwoordig de Canta. Deze geldt juridisch als gehandicaptenvoertuig.

Externe link[bewerken]