Ayman al-Zawahiri

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ayman al-Zawahiri
Ayman al-Zawahiri.png
Geboren 19 juni 1951
Maadi
Nationaliteit Vlag van Egypte Egypte
Verdacht van Planning terroristische aanslagen
Status Voortvluchtig
Beroep Leider Al-Qaida
Overtuiging Jihadisme

Ayman al-Zawahiri (Arabisch: ايمن الظواهري) (Maadi, Egypte, 19 juni 1951) is de ideoloog van het terroristische netwerk Al Qaida en sinds 1 mei 2011 de opvolger van Osama bin Laden. Washington houdt hem medeverantwoordelijk voor de aanslagen van 11 september 2001 in de Verenigde Staten en zette een beloning van 25 miljoen dollar op zijn hoofd.

Al-Zawahiri maakte in 1980 een reis naar Peshawar en werkte in Afghanistan tijdens de Sovjet-Afghaanse Oorlog als arts voor de Rode Halve Maan. Hij was een voorman van de Egyptische terreurgroep Egyptische Islamitische Jihad en werd als een van hen gearresteerd na de moordaanslag op president Anwar Sadat in 1981.[1]

Hij wordt verder vervolgd voor zijn vermeende aandeel in de aanslagen op de Amerikaanse ambassades in Tanzania en Kenia. De Verenigde Staten plaatsten een prijs op zijn hoofd van 25 miljoen dollar.[1] Door Egypte wordt Al-Zawahiri verantwoordelijk gehouden voor de aanslag op westerse toeristen in Luxor in 1997 waarbij 68 doden vielen.

Op 13 januari 2006 voerde de CIA een raketaanval uit op het dorp Damadola in het westen van Pakistan. Deze aanval was gericht op Al-Zawahiri. Er vielen 18 slachtoffers maar Al-Zawahiri was daar niet bij. Pakistan heeft officieel geprotesteerd tegen de aanval bij de Verenigde Staten.

Hoewel Al-Zawahiri niet het charisma heeft van Bin Laden en bij voorkeur achter de schermen opereerde, is zijn invloed binnen de terreurorganisatie groot.

Videoboodschappen[bewerken]

Al-Zawahiri heeft diverse videoboodschappen ingesproken, die meestal door Al Jazeera werden uitgezonden.

  • 9 september 2004 verscheen Al-Zawahiri met een videoboodschap waaruit blijkt dat hij nog steeds voortvluchtig is. Hij verklaarde meer aanslagen te zullen plegen.
  • 4 augustus 2005 verscheen hij met een videoboodschap waarbij hij de bomaanslagen van 7 juli 2005 in Londen weet aan de buitenlandse politiek van Tony Blair.
  • 1 september 2005 vertoonde Al Jazeera een videoboodschap van Mohammed Sidique Khan, een van de vermoedelijke daders van de aanslagen in Londen. Deze verklaring werd gevolgd door een boodschap van Al-Zawahiri, die zei dat de aanslagen een klap in het gezicht van premier Blair waren en dat daarmee de strijd verlegd werd naar het land van de vijand.
  • 30 januari 2006 reageerde hij in een video op de raketaanval van 13 januari op Damadola. Hij veroordeelde George W. Bush voor deze aanslag.
  • 27 juli 2006 zweert hij in een videoboodschap wraak voor de slachtoffers van de "juli-oorlog" in Libanon en Gaza. Hij verklaart dreigend dat Al Qaida de wereld nu ziet "als een slagveld dat voor ons openligt" en dat elke deelnemer van de "kruisvaarderscoalitie", met name Israël en de Westerse landen, voor deze misdaad de prijs moet betalen.
  • 29 september 2006 sprak hij zich uit over de controverse veroorzaakt door de speech van paus Benedictus XVI in Regensburg. Hij noemde de paus een charlatan, maar riep niet op tot actie.
  • 20 december 2006 sprak hij zich uit tegen vervroegde verkiezingen voor de Palestijnse Autoriteit.
  • 5 januari 2007 sprak hij zijn steun uit voor de Unie van Islamitische Rechtbanken in Somalië.
  • 22 januari 2007 bekritiseerde hij het besluit van George W. Bush om meer troepen naar Irak te sturen.
Wikiquote Wikiquote heeft een verzameling Engelstalige citaten gerelateerd aan Ayman al-Zawahiri.