BOAC-vlucht 777

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf BOAC vlucht 777)
Ga naar: navigatie, zoeken
Artistieke impressie van het door BOAC gebruikte kleurenschema

Op 1 juni 1943 vloog de Ibis, een KLM-vliegtuig van het type Douglas DC-3 met vliegtuigregistratie 'G-AGBB' (oorspronkelijk 'PH-ALI'), als reguliere passagierslijndienst BOAC-vlucht 777 van Lissabon naar Bristol. Dit was een van de toestellen en bemanningen van de KLM die waren uitgeweken naar Engeland na de Duitse inval in Nederland. Onder de dertien passagiers bevonden zich verschillende bekende personen, waaronder de destijds beroemde filmacteur Leslie Howard. Het toestel werd boven de Golf van Biskaje door acht Luftwaffe-jagers aangevallen en stortte in zee. Er waren geen overlevenden.

De Ibis was op deze route al twee keer eerder aangevallen.

Rapport van de zoektocht naar het verongelukte toestel door een Spaanse destroyer

Enige uren na vertrek uit Portugal vloog het toestel boven de Golf van Biskaje toen het ongeveer 350 km ten noorden van La Coruña werd aangevallen door acht Duitse Junkers Ju 88-jachtvliegtuigen en in zee stortte.[1] Alle passagiers en bemanningsleden kwamen hierbij om.

Passagierslijst van de fatale BOAC-777 vlucht

Aanvankelijk werd vermoed dat het toestel was aangevallen omdat de Duitsers dachten dat de Britse premier Winston Churchill zich aan boord bevond. Churchill zou rond dezelfde tijd vanuit Noord-Afrika naar Engeland terugkomen en de meereizende accountant van filmster Howard had gelijkenissen (ook qua postuur) met Churchill. Latere theorieën suggereren dat het toestel werd aangevallen omdat verscheidene passagiers, inclusief Howard, Britse spionnen zouden zijn.

Er zijn theorieën dat de Engelsen al hebben geweten van de op handen zijnde aanval, maar niet konden ingrijpen om niet te verraden dat zij de Enigma-codering hadden gekraakt.[2]

Externe links[bewerken]