BOVAG

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
BOVAG
Oprichting 6 mei 1930
Sleutelfiguren L.C.H. (Bertho) Eckhardt (Bondsvoorzitter),

P. (Peter) Niesink, (Algemeen Directeur)[1]

Hoofdkantoor Bunnik, Nederland
Werknemers 90
Leden 9000
Website BOVAG
Portaal  Portaalicoon   Economie
BOVAG-logo

BOVAG (BOnd Van Automobielhandelaren en Garagehouders) werd op 6 mei 1930 in Utrecht opgericht. Het is een Nederlandse brancheorganisatie van personenauto- en truckdealers, onafhankelijke (universele) auto-, schadeherstel (auto, ruit)-, tweewieler-, caravan & camper-, aanhangwagen-, motorenrevisie-,autoverhuur- en autowas- en autopoetsbedrijven, verkeersopleidingen en tankstations. BOVAG heeft per 2017 circa 9000 leden en dat aantal groeit licht. In de genoemde branches wordt jaarlijks ca. 45 miljard euro omgezet en zo'n 17 miljard aan belastingen (accijnzen, BPM) geïnd en afgedragen.

Vereniging[bewerken]

BOVAG is een brancheorganisatie, gevestigd in Bunnik, die dient als belangenorganisatie, platform en nieuws-, voorlichtings- en informatiecentrum. Daarnaast is BOVAG een werkgeversorganisatie en houdt zich bezig met arbeidsvoorwaardenbeleid, arbeidsomstandigheden, onderwijs en collectieve regelingen ten behoeve van arbeidsongeschiktheidsvoorzieningen en pensioenen. BOVAG is een vereniging met een ledenraad als hoogste toezichthoudende orgaan. De ledenraad bestaat uit 39 leden, waarmee alle afdelingen vertegenwoordigd zijn. BOVAG wordt bestuurd door een verenigingsbestuur bestaande uit zeven leden. Dit bestuur is een one-tier board met vijf gekozen bestuursleden (non-executives) en twee executive bestuursleden, die tevens de directie van de werkorganisatie vormen. BOVAG heeft 13 afdelingen, overeenkomstig de dertien sectoren die BOVAG verenigt. Elke afdeling heeft een eigen bestuur, ALV en eigen congressen en bijeenkomsten.

Geschiedenis[bewerken]

BOVAG is in 1930 opgericht in Café Noord-Brabant[2] aan het Vredenburg in Utrecht. BOVAG heeft kantoor gehouden in Den Haag en Rijswijk, waarna het 30 jaar geleden is verhuisd naar Bunnik. In 1959 heeft BOVAG Stichting VAM opgericht, het latere Innovam. Innovam is het opleidingsinstituut voor het motorvoertuig-, tweewieler- en aanverwant bedrijf en is gevestigd in Nieuwegein. Sinds 1963 heeft BOVAG in Bovemij een eigen verzekeringsmaatschappij. De aandelen van Bovemij N.V. zijn voor 83 procent in handen van BOVAG; de overige 17 procent is in handen van leden van BOVAG. Sinds 2008 heeft BOVAG een pechhulpverleningsdienst voor auto's. Daarmee is het een concurrent van de ANWB Wegenwacht en Route Mobiel.

In de Nederlandse rechtspraak is herhaaldelijk geprocedeerd over de geldigheid van exoneratiebedingen in de algemene voorwaarden die worden gehanteerd door bij BOVAG aangesloten ondernemers. De uitspraken die uiteindelijk door de Hoge Raad in die geschillen werden gedaan staan bekend als de BOVAG-arresten.

Activiteiten[bewerken]

De eerste en meest bekende activiteit van BOVAG is de introductie van BOVAG-garantie in de jaren '70, ondersteund met reclame-spots (Beun de Haas) op radio en TV, waarmee BOVAG in de jaren '80 en '90 grote bekendheid verwierf bij consumenten en potentiële leden. Nog steeds onderhoudt BOVAG het merk zorgvuldig met kwaliteitscontroles op het lidmaatschap en met reclame op relevante sites en langs de snelwegen. BOVAG heeft daardoor een logo-bekendheid van 70% en naamsbekendheid bij 9 van de 10 Nederlanders. Ca. 40% van de ondervraagde consumenten in een grote representatieve enquete (2016) zegt zich te laten leiden door het BOVAG-keurmerk bij de aankoop of reparatie van een auto.

Bovemij werd op 18 september 1963 door de leden van BOVAG opgericht als haar verzekeringsmaatschappij (BOvag VErzekeringsMaatschappIJ). Door aankoop en start van verschillende bedrijven is Bovemij niet alleen maar een verzekeringsmaatschappij, maar helpt het haar klanten ook met financieringen om een eigen leasevloot op te kunnen starten, met rechtshulp en met diverse data-oplossingen.

Voor de leden brengt BOVAG jaarlijks diverse onderzoeken uit, zoals branchemonitors, visies op de ontwikkeling van de deelsectoren en scenario-onderzoeken waarbij retailinnovaties en technologische ontwikkelingen centraal staan. Daarnaast heeft BOVAG producten en diensten beschikbaar ter ondersteuning van de leden.

In 2013 heeft BOVAG een grondig visie- en verandertraject ondergaan om toekomstbestendig te worden en nieuwe toegevoegde waarde voor de leden te bieden. Belangrijkste verandering die BOVAG daarbij heeft ondergaan is het verleggen van de focus naar het primaire proces van de aangesloten leden. BOVAG maakt sindsdien studie naar de veranderende consument en de veranderende marktomstandigheden in elke aangesloten sector. Op basis van deze studies heeft BOVAG programma's ontwikkeld om leden te informeren over de veranderende omstandigheden en te inspireren tot innovatie om relevant te blijven voor de consument.

In 2018 heeft BOVAG dé occasionsite van en voor BOVAG-bedrijven gelanceerd, dat is wat viaBOVAG.nl is. Eén met oog voor de wensen en belangen van BOVAG-autobedrijven. Een plek waar betrouwbare bedrijven, betrouwbare auto’s aanbieden.

Trivia[bewerken]

  • In de jaren tachtig bracht BOVAG diverse reclamespots uit, met in de hoofdrol Beun de Haas (gespeeld door Maarten Spanjer).

Externe link[bewerken]