Bas Haring

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Bas Haring
Bas Haring geeft een lezing in de bibliotheek van Wateringen.
Bas Haring geeft een lezing in de bibliotheek van Wateringen.
Algemene informatie
Volledige naam Sebastiaan (Bas) Haring
Geboren De Bilt, 23 april 1968
Nationaliteit Nederlandse
Beroep filosoof en informaticus

Sebastiaan (Bas) Haring (De Bilt, 23 april 1968) is een Nederlandse filosoof en informaticus, schrijver van kinderboeken en populairwetenschappelijk werk, televisiepresentator bij de RVU alsook hoogleraar aan de Universiteit van Leiden, waar hij de leerstoel "publiek begrip van wetenschap" bekleedt.

Levensloop[bewerken]

Haring studeerde aan de Universiteit Utrecht waar hij in 1988 zijn propedeuse natuurkunde behaalde en in 1992 zijn doctoraalexamen Cognitieve Kunstmatige Intelligentie. In Utrecht werd Haring ook lid van studentenvereniging C.S. Veritas en studievereniging A-Eskwadraat. Haring promoveerde in 1997 tot doctor aan dezelfde universiteit in de Informatica. Hij is werkzaam als docent mediatechnologie bij de Universiteit Leiden. Sinds 1 oktober 2006 is Haring als bijzonder hoogleraar vanwege het Leids Universiteits Fonds (LUF) benoemd op de Leidse leerstoel "Publiek begrip van wetenschap". Haring gaat ook jonge wetenschappers trainen in het toegankelijk maken van wetenschap.

Zijn bekendste boek is Kaas en de evolutietheorie. Dit werk over de evolutietheorie en de implicaties hiervan verscheen in 2001 en ontving in 2002 de Gouden Uil voor de jeugdliteratuur en de Eureka!-prijs voor populairwetenschappelijke literatuur.

In oktober 2003 verscheen zijn tweede boek, De ijzeren wil, over de verschillen tussen mensen, konijnen en computers. Hierin gaat hij in op de vraag of de mens iets extra's heeft ten opzichte van dieren en computers aan de hand van verschillende voorbeelden. Haring grijpt ook vaak terug naar begrippen uit de evolutiebiologie, alhoewel hij zelf vindt dat hij "op zoek is naar mechanismen" en niet naar biologische verklaringen.

Bas Haring leest voor uit De ijzeren wil

Naast boeken schrijft Haring ook columns voor verscheidene tijdschriften, waaronder in het verleden Intermediair en thans de Volkskrant.

De RVU zond televisieserie Haring uit, waarin Haring op zoek ging naar antwoorden op alledaagse vragen met filosofische raakvlakken. Haring was de opvolger van Stof. In Stof was hij meer de docent dan in Haring. Hij lanceerde Wisebits, een project voor de RVU waarin korte filmpjes werden gemaakt die vragen opwerpen en tot denken moeten aanzetten. Vanaf 28 oktober 2016 presenteerde hij met Sophie Hilbrand het BNN-programma Klonen: Wens of waanzin.

Haring en zijn gezin wonen in het Noord-Hollandse Ransdorp.

Bibliografie[bewerken]

  • 2001 - Kaas en de evolutietheorie
  • 2003 - De ijzeren wil
  • 2007 - Voor een echt succesvol leven. Een pleidooi voor het onsuccesvolle leven.
  • 2009 - Het aquarium van Walter Huijsmans of waarom zouden we ons zorgen maken over de toekomst van de aarde? (essay vanwege de Maand van de filosofie)
  • 2010 - Vallende Kwartjes. Een slimme selectie van leesbare wetenschap. (samen met Ionica Smeets)
  • 2011 - Plastic panda's. Over het opheffen van de natuur
  • 2014 - Doe dit vooral thuis.
  • 2016 - Waarom cola duurder is dan melk.

Tv-programma's[bewerken]

Externe links[bewerken]