Bastaardhond

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Bastaard collie / whippet
Een bastaardhond

De bastaardhond is een hond die niet is onder te verdelen onder een bepaald hondenras. Als twee honden van verschillende rassen puppy's krijgen, ontstaan er hondjes met eigenschappen van zowel de vader- als de moederhond. De bastaardhond wordt ook wel vuilnisbakkenras genoemd hoewel het officieel geen ras is.

Een zwerf- of straathond is meestal een bastaardhond. Een zwervende hond beperkt zich niet tot partners van hetzelfde ras, terwijl er bij huishonden meer controle op rust. Dit is de reden dat een rashond vrijwel nooit een zwervend bestaan leidt.

Eigenschappen[bewerken]

In tegenstelling tot rashonden hebben bastaardhonden minder last van erfelijke kwalen. Bastaardhonden worden niet 'doorgefokt', en er zit meer variatie in de genen. Voor sommige bastaardhonden is het moeilijk te zeggen van welk ras hun ouders zijn. Het komt namelijk voor dat een of beide ouders van een bastaardhond zelf ook een bastaardhond is, waardoor de hond kenmerken bevat van meerdere rassen. Deze kenmerken komen terug in de gehele hond. Het kan dus niet zo zijn dat je een Franse poedel met een dalmatiër-hoofd tegenkomt. Theoretisch zou een gevlekte poedel wel mogelijk zijn.