Schotse herdershond

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Schotse herdershond
Hondenras
Schotse herdershond (langharig)
Basisinformatie
Andere namen Collie, Schotse Collie
Oorsprong Schotland
Classificatie FCI: Groep 1 Sectie 1

langharig #156
/ kortharig #296
Zie ook de lijst van FCI-nummers

Schotse herdershond (kortharig)
Lijst van hondenrassen

De Schotse herdershond of collie bestaat in twee vachtvariëteiten, die beide als afzonderlijk ras door het FCI erkend zijn.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De Schotse herdershond is al bekend sinds de 13e eeuw in Schotland en werd tot de 18e eeuw vooral als herder van schapen ingezet. In 1840 werd de eerste Collie Club gesticht. De Schotse herdershond is onder meer stamvader van de Australische veedrijvershond. Om de Schotse herder een eleganter uiterlijk te geven, heeft men onder meer Barzois en Engelse setters ingefokt. Dankzij de Barzoi heeft de Collie nu een langere neus. Nadat koningin Victoria hem als huishond koos en later door de televisiereeks Lassie, werd hij een van de bekendste hondenrassen.

Vacht- en kleurvariëteiten[bewerken | brontekst bewerken]

De langharige collie heeft een lange vacht met dikke ondervacht, een volle staart met meestal zwarte vlek bovenaan of in het midden van de staart en meestal een witte staartpunt.

De Collie heeft 3 kleurvariëteiten die bekend zijn in Nederland: Sable: De Sable kan allerlei soorten kleurslagen bevatten, van vossenkleur tot mahonie & goudkleur. Meestal met witte pootjes en witte kraag die zowel volledig als half kan zijn. Er zijn ook Collies bekend zonder witte kraag.

Tricolour: Dit is een geheel zwarte Collie met witte pootjes en kraag en bruine of tankleurige aftekeningen rondom expressie en pootjes. Indien de tricolour gekruist wordt met een Sable, kan er een Shaded of Dark Sable ontstaan. Deze heeft het patroon van een sable collie, met zwarte haarpunten wat op oudere leeftijd heel donker kan worden.

Blue Merle: De Blue Merle is een lastige kleur om goed te fokken. Veelal worden ze als grijs gezien of met veel zwarte vlekken, wat wel is toegestaan. De Blue Merle heeft echter normaal gesproken een zilverkleurige vacht, of is blauwschimmel van kleur met zwarte puntjes of vlekjes, dit met bruine- of tanaftekeningen in expressie en pootjes en natuurlijk met de witte kraag die geheel of half kan zijn en witte pootjes. Roestkleurige vlekken zijn niet toegestaan.

'De Color Headed White.' In de Verenigde Staten zijn de gezonde "Echte White collie's" bekend, geaccepteerd en erkend. Dit is een collie met minimale gekleurde aftekening op een witte vacht, alleen op het hoofd zijn ze gekleurd, zoals wij gewend zijn, en sommige hebben hier en daar wat vlekken. De kleur van het hoofd geeft aan wat voor kleur collie het is. Deze collies zijn voor show, sport, fok, enz, erkend, en evenzo functioneel en gezond als welke andere bekende kleur collie ook.

'Hoe ontstaat de Color Headed White Collie?'

De White collie ontstaat door een combinatie van 2 gekleurde White Factor collies, of een gekleurde White Factor collie X White collie, of 2 x White collies. Er kan alleen White ontstaan wanneer een White met een gekleurde gecombineerd wordt die het zogenaamde White Factor draagt. Dat betekent dat die collie het White Factor gen draagt voor White. Men krijgt dan gekleurde White Factors en White pupjes. De Color Headed White Collie’s hebben niet meer problemen, dan die we ook ondervinden in de gekleurde collies.

Problematisch wit (White Defected)'

Er is toch een vorm van Witte collie die wel degelijk een groot probleem hebben. De dubbel Merle's (MM), die geboren worden uit een combinatie Merle X Merle. Het Merle gen veroorzaakt een verdunning van het pigment dat bij een Tri-colour X Merle, het mooie aparte marmereffect veroorzaakt. Combineert men 2 Merles, dan kan deze verdunningsfactor zich verdubbelen, en kunnen problemen zoals blindheid en doofheid ontstaan en deze hebben vaak geen lang leven. Een duidelijk kenmerk is de witte vacht. Zulke puppen, zijn bijna, tot helemaal wit, zonder masker of gekleurd hoofd, en meestal ontbreekt de pigmentatie van de ogen en neus. Ze zijn erg gemakkelijk hieraan te herkennen.

Omdat het risico erg groot is dat zulke pupjes geboren worden uit een dubbel Merle combinatie, is het verboden om deze kleuren met elkaar te combineren. In Canada is het toegestaan om Blue Merle met de Sable kleur te combineren (sable-merle genoemd), dit is in Nederland niet toegestaan. De Blue Merle mag alleen met een Tri Color gecombineerd worden, dit staat in de fokreglement van de rasvereniging, en bij de Raad van Beheer.

Voor de kortharige Collie gelden veelal dezelfde regels.↵De kortharige Collie heeft alleen een ruwe, korte vacht.

Fokken[bewerken | brontekst bewerken]

Het fokken van een Schotse Herdershond 'Collie' moet op verantwoorde manier te werk gaan. Zo moeten de ouderdieren getest worden op HD (heupdysplasie) en CEA PRA (de ogen). Bij Collies willen nog wel problemen ontstaan met de ogen omdat deze amandelvormig zijn en zo ook kwetsbaar.

De teef moet voor dekking goed gecontroleerd zijn op ziektes en infecties om zo te voorkomen dat de teef leeg blijft na de dekking of dode pups ter wereld brengt.

Ook de reu moet zo zijn onderzoeken ondergaan alvorens toestemming te krijgen om te dekken. De eigenaar van de teef betaalt ook dekgeld om de reu te mogen gebruiken, de prijzen variëren per hond, mits er een regeling is om eventueel de reueigenaar eerste keus uit het nest te geven.

Het fokken is niet voor iedereen weggelegd en moet niet impulsief worden gedaan. Een Collie kan 4 tot 8 pups krijgen maximaal, minder is natuurlijk ook altijd mogelijk, maar daar mag men nooit van uitgaan. De kortharige Collie kan wel 6 tot 10 pups krijgen per worp.

Een dracht duurt ongeveer 63 dagen met uitzonderingen en pups moeten zo'n 8/9 weken bij de moeder blijven voor de nieuwe eigenaar de pup mee naar huis mag nemen. Met 6/7 weken worden de pups geënt en krijgen een microchip en oogcontrole (CEA PRA). De pups mogen daarna ook naar buiten.

Bij een erkend fokker krijgen nieuwe eigenaars ook een stamboom bij hun pup. Deze wordt meestal een paar maanden na aankoop gebracht door de fokker, om zo ook de pup weer te zien en eventueel adviezen te geven.

Een erkend fokker is aangesloten bij Raad van Beheer en de S.H.V De Collieclub.

MDR1 Defect[bewerken | brontekst bewerken]

De meeste collies hebben een MDR1 defect, dat hen uitermate gevoelig maakt voor bepaalde farmaca uit de groep van de avermectines (ontwormingsmiddel). Collies die met deze producten ontwormd worden zullen zware neurologische symptomen (tot de dood) vertonen. Ook narcotische middelen zoals Ketamine, Domitor & Antisedan kunnen beter niet gebruikt worden. Ook niet in kleine dosis; dit kan nl. ook tot de dood leiden van uw Collie.[bron?]

Karakter[bewerken | brontekst bewerken]

Dark Sable langharige Collie

De Schotse Herdershond Langhaar of 'Collie' is een rustige, lieve hond. De Collie is erg gehecht aan baas en gezin, maar zal toch één persoon als 'baas' beschouwen.

De Collie is erg goed om gehoorzaamheidstrainingen mee te ondernemen. Ze leren snel en zijn zeer intelligent. Echter, als te weinig oefeningen worden ondernomen, kan de hond ongehoorzaam worden. Bovendien is de Collie goed te trainen voor behendigheid. Apporteren is dan ook een must voor deze honden. Vaak krijgen ze er geen genoeg van.

Collies hebben echter een hekel aan stemverheffing en reageren gauw heel nerveus of geschrokken op ruzies in het gezin of als ze gestraft worden. Ze weten dan ook gauw dat ze fout zijn.

Daarnaast staan Collies bekend om hun lieve expressie en zachte benadering naar kinderen, mits de kinderen goed om weten te gaan met een hond.

Zie de categorie Rough Collie van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.