Briard

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Briard
Hondenras
Briard
Basisinformatie
Andere namen berger de Brie
Oorsprong Frankrijk
Classificatie FCI: Groep 1 Sectie 1 #113
Zie ook de lijst van FCI-nummers
Kleurvariëteiten zwart, grijs, fauve
Lijst van hondenrassen

De briard is een Frans hondenras.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het ras is waarschijnlijk voortgekomen uit een kruising tussen de barbet en de beauceron. M. de Buffon noemde de hond in 1758 chien de berger de Brie. Deze naam dankte de hond aan zijn herkomst uit de Franse regio Brie. In 1896 werd de briard als ras erkend.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Uiterlijk[bewerken | brontekst bewerken]

De briard bestaat in drie kleurvariëteiten: zwart, fauve en grijs. Een bijzonder kenmerk van de briard is dat hij aan zijn achterpoten dubbele hubertusklauwen heeft. Teven hebben een schofthoogte van 56 tot 64 centimeter en reuen van 62 tot 68 centimeter. Het gewicht van de reu varieert van 30 tot 50 kilogram, dat van de teef van 28 tot 32 kilogram.

Karakter[bewerken | brontekst bewerken]

De briard is een rustige, langharige herder van normale proporties. Hij heeft een alert karakter en is intelligent. Hij is niet nerveus aangelegd, rustig in huis en enthousiast bij activiteiten. Hij is in staat een zeer goede band met zijn baas op te bouwen en is heel kindvriendelijk.

Gebruik[bewerken | brontekst bewerken]

Oorspronkelijk werd de briard gebruikt als zelfstandige herdershond voor schapen, en het zoeken naar truffels. In de Eerste en Tweede Wereldoorlog werd hij in het leger gebruikt als berichten- en reddingshond. Briards doen tegenwoordig enthousiast mee aan veel verschillende hondensporten. Ook als reddingshond en hulphond wordt hij ingezet.

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Briard op Wikimedia Commons.