Welsh corgi Cardigan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Welsh corgi Cardigan
Hondenras
Cardigan Welsh Corgi 600.jpg
Basisinformatie
Oorsprong Groot-Brittannië
Classificatie FCI: Groep 1 Sectie 1 #38
Zie ook de lijst van FCI-nummers
Lijst van hondenrassen

De Welsh corgi Cardigan is een hondenras.

Geschiedenis[bewerken]

De cardigan is reeds sinds de tiende eeuw bekend en is afkomstig van Wales. In 1892 werd hij in Wales voor het eerst op een tentoonstelling getoond.

Uiterlijk[bewerken]

De cardigan is iets groter dan de Welsh corgi Pembroke. Hij heeft staande middelgrote oren. De vacht is van gemiddelde lengte en hij heeft een dichte ondervacht. Met een schofthoogte van rond de 30 centimeter en een gewicht van 12 tot 16 kilogram behoort hij tot de kleine hondenrassen. Er wordt aangenomen dat het ras bestaat uit nakomelingen van de Zweedse Vallhund, die via de Vikingen in Wales terechtgekomen zijn. De vertaling van “Cor gi” is vanuit het Welsh letterlijk “dwerghond.” De corgi is de kleinste hond uit de herdersgroep.

Gebruiksdoel[bewerken]

De Welsh corgi cardigan is een goede huishond en is vriendelijk tegenover kinderen. Oorspronkelijk is dit ras gefokt als veedrijver. Hij stuurt het vee door naar de hielen te happen. Door zijn geringe hoogte kan hij een trap van een koe of paard ontwijken. Door zijn oorspronkelijk werk is het een zelfstandige hond, die goed kan samenwerken met zijn baas. Daardoor is dit ras zeer geschikt voor diverse hondensporten.