Shetland Sheepdog

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Shetland Sheepdog
Hondenras
Shetland Sheepdog
Basisinformatie
Andere namen sheltie
Oorsprong Schotland
Classificatie FCI: Groep 1 Sectie 1 # 88
Zie ook de lijst van FCI-nummers
Lijst van hondenrassen

De Shetland Sheepdog, of sheltie, is een hondenras.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De sheltie is afkomstig van de Shetlandeilanden in het noordoosten van Schotland. De hond is een kruising van de collie, met de Groenlandse hond en de kingcharlesspaniël. In 1914 is het ras erkend door de Kennel Club te Engeland.

Uiterlijk[bewerken | brontekst bewerken]

De sheltie heeft een schofthoogte van 35,5 cm voor de teefjes tot 37 cm voor de reutjes en een gewicht voor reuen binnen de standaardmaten 7 - 9,5 kg en voor teven 6 - 8,5 kg. Er zijn shelties die aanmerkelijk groter en zwaarder zijn en meer op hun soortgenoot de Collie lijken, maar zijn niet minder raszuiver.

Het is een kleine, langharige, gracieuze hond. De vacht bestaat uit lang dekhaar en een dichte ondervacht.

Vachtkleuren zijn:

  • Sable: Zandkleur (ook wel goudkleurig genoemd) tot mahoniekleurig, al dan niet met zwarte haarpunten, wat darksable wordt genoemd en voortkomt uit de combinatie tricolour & sable.
  • Tricolour (driekleurig): geheel zwart, met tankleurige aftekeningen op de kop en poten en witte kraag of bles. Tricolour mag gecombineerd worden met zowel sable, blue merle, tricolour en zwart-wit.
  • Blue merle: blauwe (zilverkleur of grijs) ondergrond met zwarte vlekjes en tankleurige aftekening in expressie en op poten.
  • Zwart/wit: Zwart/wit is het mooiste als deze een witte kraag heeft met witte poten en witte staartpunt.
  • Bi-Blue: Zie uitleg van de Blue Merle. De Bi-Blue heeft geen bruine/tankleurige aftekeningen.

Blue merle X Blue merle fokken is niet toegestaan in Nederland, dit geldt ook voor de Sable X Blue merle. In België daarentegen is Blue merle X Sable wel toegelaten.[bron?]

Karakter[bewerken | brontekst bewerken]

De Shetland Sheepdog is intelligent, slim, trouw aan zijn baas, aanhankelijk, gehoorzaam en vrolijk. Hij heeft een groot uithoudingsvermogen en is redelijk gehard. Shelties zijn in het algemeen terughoudend naar vreemden. Ze zijn geschikt voor verschillende hondensporten zoals Agility, Flyball en Dogdance.[bron?]

Opvoeding[bewerken | brontekst bewerken]

De Shetland Sheepdog is in het algemeen gemakkelijk op te voeden, maar heeft een eigen wil. Hij is graag buiten bezig en is erg ondernemend en slim. Het is belangrijk, zoals bij alle honden, dat ze goed worden gesocialiseerd vanaf het moment dat ze geboren worden en vanaf het moment dat ze met 8 weken bij hun nieuwe eigenaren komen.

Beweging[bewerken | brontekst bewerken]

Zoals de meeste honden (rassen) hebben ook de shelties veel beweging nodig. Om ze tevreden te houden is sowieso minimaal twee keer per dag een wandeling nodig, met op z'n minst een keer een wandeling van minstens een uur. Ook is behendigheid (Agility), Dogdance of Flyball een optie om de hond in goede conditie te houden.

Zie de categorie Shetland Sheepdog van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.