Naar inhoud springen

Polski owczarek nizinny

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Polski owczarek nizinny
Hondenras
Polski owczarek nizinny
Basisinformatie
Andere namen PON
Oorsprong Polen
Classificatie FCI # 251, Groep 1, Sectie 1
Zie ook de lijst van FCI-nummers
Lijst van hondenrassen

De Polski owczarek nizinny (afgekort: PON) of Poolse laaglandherder is een hondenras dat afkomstig is uit Polen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Deze robuuste herder ontstond door kruising van Hongaarse herders en kleine, langharige bergherders. De PON werd in 1963 voor het eerst tentoongesteld in Boedapest en in hetzelfde jaar werd het ras door de FCI erkend.

Omdat de Polski Owczarek Nizinny op laaglandvlaktes werkte, wordt dit ras ook wel de Polish Lowland Sheepdog genoemd. Ook staat dit ras bekend als PON. Er wordt aangenomen dat de bloedlijnen van de Polski Owczarek Nizinny teruggevoerd kunnen worden tot hoedende honden met gekoorde vacht (Hongaarse vlakten), die gekruist zijn met andere kleine langharige hoedende berghonden. De Tweede Wereldoorlog heeft een dramatische impact op de populatie van de Polski Owczarek Nizinny gehad en dit ras is in die tijd bijna uitgeroeid. Gelukkig waren enkele toegewijde fokkers succesvol in het doen opleven van dit ras en de populariteit er van. Honden van dit ras zijn fantastische hoeders en uitstekende huisdieren.

Gezondheid[bewerken | brontekst bewerken]

De Polski Owczarek Nizinny is over het algemeen een gezond ras. Maar zoals meerdere rassen heeft de nizinny ook te maken met erfelijke aandoeningen. Sommige lijnen hebben een aanleg tot het krijgen van Progressieve Retina Atrofie (PRA), NCL, heupdysplasie, allergieën, oogziekten en knieschijfluxatie. Net als alle hondenrassen heeft de Polski Owczarek Nizinny de juiste verzorging nodig en controles door de dierenarts voor een lang en gezond leven.

De Polski Owczarek Nizinny wordt gemiddeld 12 tot 15 jaar oud. Een goed gebalanceerd dieet en voldoende beweging zullen ook bij dit ras bijdragen tot een lang en gezond leven.

De Polski Owczarek Nizinny heeft een lange vacht, die minstens eenmaal per week zorgvuldig geborsteld moet worden met een borstel met pinnen om vervilten te voorkomen. Alle losse haren worden bij een goede borstelbeurt verwijderd. Daarom veroorzaken Nizinnys minder klachten bij mensen die allergisch zijn voor honden. De nizinny verhaart gemiddeld.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

De Polski Owczarek Nizinny is een slimme, gehoorzame en beminnelijke hond. Dit ras staat bekend om zijn uitstekende geheugen. Dit speciale kenmerk maakt dat deze hond makkelijk is af te richten. Zorgvuldig africhten en socialiseren zijn bij dit ras noodzakelijk. De Polski Owczarek Nizinny zoekt altijd naar een gelegenheid om zijn eigenaar te plezieren en daarom zal het africhten van deze hond geen problemen opleveren. Het zijn wel onafhankelijke denkers, daarom hebben ze een vastberaden en consequente manier van africhten nodig. Omdat de Polski Owczarek Nizinny een werkende hond is, moet hij wel iets te doen krijgen, anders hebben deze honden de neiging om rusteloos te worden.

De Polski Owczarek Nizinny doet het redelijk goed met kinderen, wanneer hij op jonge leeftijd zorgvuldig is gesocialiseerd. Deze honden houden zich meestal afzijdig van en observerend tegenover vreemden. Wanneer de Polski Owczarek Nizinny van kleins af aan met andere honden en huisdieren is opgegroeid, zal hij het met hen goed doen. De Polski Owczarek Nizinny staat erom bekend dat hij happerig kan zijn wanneer hij wordt geprovoceerd. Deze honden blaffen veel en happen vaak naar de hielen van mensen in een poging om ze te hoeden.

Gebruiksdoel[bewerken | brontekst bewerken]

Vroeger werd de PON als herder gebruikt, vandaag is hij meestal familie- en/of sporthond.

Zie de categorie Polski Owczarek Nizinny van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.