Bouvier des Ardennes

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bouvier des Ardennes
Hondenras
Bouvier des Ardennes
Basisinformatie
Andere namen Bouvier des Ardennes
Oorsprong België
Classificatie FCI: Groep 1 Sectie 2 #171
Zie ook de lijst van FCI-nummers
Eigenschappen
Schofthoogte Reu: 55-63 cm

Teef: 51-57 cm

Gewicht Reu: 28-35 kg

Teef: 22-28 kg

Kleur Alle kleuren zijn toegestaan behalve wit.
Lijst van hondenrassen

De bouvier des Ardennes of Ardense koehond is een hondenras dat afkomstig is uit België. Het ras wordt gebruikt als veehoeder en als waakhond. Een volwassen reu is ongeveer 59 centimeter hoog, een teef ongeveer 54 centimeter. Het gewicht varieert gemiddeld tussen de 23 en 25 kilogram.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In het gebied van herkomst, werden in het verleden alle honden een bouvier (boviene herder) genoemd. Elke regio had zijn eigen type. Uit een eeuwenoude groep ruwharige honden is dit zeer gewaardeerde ras ontstaan die zowel ingezet wordt als waakhond als veedrijver. Door motorisatie verloor de bouvier des Ardennes zijn nut aangezien de hond niet meer nodig was om het vee naar de markt te drijven.

Het ras was na de Eerste Wereldoorlog bijna volledig uitgestorven ten gevolge van de bloedige gevechten die hadden plaatsgevonden. Enkele andere typen van bouvier hadden niet zoveel geluk en hebben de oorlog niet overleefd. Enkele van deze typen waren onder andere: de bouvier de Roulers, bouvier de Moerman en de bouvier de Paret. De overgebleven typen zijn de bouvier des Ardennes en de bouvier des Flandres.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]