Vlaamse koehond

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Vlaamse koehond
Hondenras
Bouvier des Flandres
Bouvier des Flandres
Basisinformatie
Andere namen Bouvier des Flandres
Oorsprong Vlag van België België
Classificatie FCI: Groep 1 Sectie 2 #191
Zie ook de lijst van FCI-nummers
Lijst van hondenrassen
pups

De Vlaamse koehond (ook wel Bouvier, naar het Franse: Bouvier des Flandres) is een hondenras dat zijn oorsprong in België vindt.

Het ras is voortgekomen uit kruisingen van de Ierse wolfshond, de Mâtin Belge (trekhond) en de Lakense herder. Van oorsprong werd dit ras gebruikt als waakhond of veedrijver, wat ook zijn naam verklaart (boeuf = rund). Pas in 1922 werd men het eens over de naam Bouvier Belge des Flandres of Vlaamse koehond, waarna het ras officieel erkend werd bij de FCI. Pas in 1965 was er overeenstemming over de nu officiële naam Bouvier des Flandres.

De Bouvier wordt tegenwoordig nog steeds gebruikt als waakhond maar is door zijn goede reflexen en sterke neus ook goed te gebruiken voor reddingswerkzaamheden. Een kenmerkend onderdeel van het karakter van de bouvier is dat hij aangeleerde acties zelfstandig kan blijven uitvoeren. Een groot deel van de populatie wordt primair als gezinshond gehouden.

Na het coupeerverbod van de oren (in 1989) en later de staart (1 september 2001), heeft de bouvier zijn oorspronkelijke voorkomen terug in Nederland en andere landen in Europa waar een vergelijkbaar verbod van kracht is. De meest voorkomende kleuren zijn peper en zout gestroomd, zwart, grijs en blond.