Vlaamse koehond

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlaamse koehond
Hondenras
Vlaamse koehond
Basisinformatie
Andere namen bouvier des Flandres, toucheur de boeuf, vuilbaard
Oorsprong Vlag van België België
Classificatie FCI: Groep 1 Sectie 2 #191
Zie ook de lijst van FCI-nummers
Eigenschappen
Schofthoogte reu: 62-68 cm

teef: 59-65 cm

Gewicht reu: 35-40 kg

teef: 27-35 kg

Gebit tanggebit of schaargebit
Kleur grijs, brindle, zwart
Lijst van hondenrassen

De Vlaamse koehond (ook wel bouvier, naar het Franse: bouvier des Flandres) is een hondenras dat zijn oorsprong in België vindt. Oorspronkelijk werden ze gefokt en gebruikt als veedrijver, schapenhoeder en als lastdier, tegenwoordig worden ze ook vaak ingezet als politiehond en waakhond, en zijn ze terug te vinden als huisdier. De Franse benaming – bouvier des Flandres – betekent letterlijk "koeherder uit Vlaanderen".

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het ras is voortgekomen uit kruisingen van de Ierse wolfshond, de mâtin belge (trekhond) en de Lakense herder. Van oorsprong werd dit ras gebruikt als waakhond of veedrijver, wat ook zijn naam verklaart (boeuf = rund). Pas in 1922 werd men het eens over de naam bouvier belge des Flandres of Vlaamse koehond, waarna het ras officieel erkend werd bij de FCI. Pas in 1965 was er overeenstemming over de nu officiële naam Bouvier des Flandres.

Na het coupeerverbod van de oren (in 1989) en later de staart (1 september 2001), heeft de bouvier zijn oorspronkelijke voorkomen terug in Nederland en in andere landen waar een vergelijkbaar verbod van kracht is. De meest voorkomende kleuren zijn peper en zout gestroomd, zwart, grijs en blond.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

pups

De Vlaamse koehond heeft een kort en compact lichaam met sterke ledematen. Deze hond straalt kracht uit, maar zonder er onhandig uit te zien.[1]

De hond heeft het rustige en bedachtzame karakter van een verstandige, maar onverschrokken hond. De levendige uitstraling van dit ras benadrukt zijn intelligentie, energie en brutaliteit.

Gebruik[bewerken | brontekst bewerken]

De meeste bouviers worden primair als gezinshond gehouden. Het ras wordt ook gebruikt als waakhond en is door zijn goede reflexen en sterke neus ook goed te gebruiken bij reddingswerkzaamheden. Een kenmerkende karaktertrek van het dier is dat hij aangeleerde acties zelfstandig kan blijven uitvoeren. Bij het fokken is het van belang dat niet alleen gelet wordt op de aantrekkelijkheid als show- en gezelschapsdier maar ook op de geschiktheid voor de oorspronkelijke taken.[1]

Rasverenigingen[bewerken | brontekst bewerken]

In Nederland zijn twee door de Raad van Beheer erkende rasverenigingen. De Nederlandse Bouvier Club (NBC) werd opgericht in 1923. In 2011 kwam daar de vereniging Boe4 bij. In België is de rasclub BCBBF&A houder van de in 1955 door de FCI vastgelegde standaard, de Belgische rasclub werd opgericht in 1921. Tegenwoordig is de Belgische Bouvier Club actief op diverse fronten. Ze organiseren speciale shows voor de Bouvier des Flandres en regelmatig testen voor de werkhonden.

Vergelijkbare hondenrassen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Bouvier des Flandres van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.